Zırhlı Soygun | Le Convoyeur 2004 (Film Eleştirisi)



Guy Ritchie’nin 2021 yılında Vizyona giren İntikam Vakti (Wrath of Man 2021) filminin esin kaynağı olan Zırhlı Soygun (Le Convoyeur 2004) filminin analizine hazır mısınız? Fransız sineması bazen güzel yapımlar ortaya koyabiliyor. Sevginin Gücü (Léon: The Professional 1994), Banliyö 13 (District B13 (2004), Taksi (Taxi 1998), Amelie (2001), Protesto  (La Haine 1995), Can Dostum (The Intouchables 2011), Delik (Le Trou 1960) gibi çok güzel Fransız filmleri var. İzlememiş olanların bu filmleri izlemelerini öneririm.

NOT:  Yazımda SPOİLER YOKTUR!!! Gönül rahatlığı ile okuyabilirsiniz!

 Le Convoyeur filmini ele alacak olursak konusu itibariyle aynı fakat Guy Ritchie kendi dokunuşlarını göstermiş ve çoğu şeyi o dokunuşlarıyla daha da güzelleştirmiş. Karakterleri değiştirmiş güzel bir hava olmuş. İki filmi kıyas edersek Le Convoyeur evet güzel bir film ama Guy Ritchie’nin uyarlaması, hikaye bağlamları, karakter değiştirmeleri Wrath of Man filmi daha başarılı olmuş. Uyarlama yapılacaksa eğer, her uyarlama filme bire bir kopya yapmak yerine Guy Ritchie tarzı dokunuşlar yapılması daha güzel olur. Bu hem izleyicinin takdirini kazanır hem de beğenilen yapımlar da aynı şeyler tekrarlanmamış olur.

Le Convoyeur filminde  başkarakter pısırık bir adam olmuş. Wrath of Man filminin aksine daha çok beklenmedik karakterler ölüyor. Filmin gizemi güzel merak uyandırıyor. Bazı karakterler anlamsızdı olmasa daha iyi olurdu. Paranın insanı nasıl değiştirebileceği neler yaptırabileceğini de görüyoruz. Kimseye güven olmayacağını anlıyoruz. Final sahnesideki çatışma ve bitiş sahnesi Wrath of Man filmine göre daha güzel ve daha gerçekçi olmuş. Oyunculuklar başarılıydı. Albert Dupontel karakterini çok iyi hissettiriyor.  Bazı karakterler ise çok tahmin edilebilir olmuş. Wrath of Man filmini sevdiyseniz bu filmi beğeneceğinizi düşünüyorum. Sonuçta aynı hikayeden uyarlanan filmler olsa da ikisi çok farklı şeyler ve gidişat içeriyor.  

Le Convoyeur filminin uyarlaması olan  Wrath of Man filminin SPOILERLİ ve SPOILERSİZ analiz yazısını okumak isterseniz aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

https://filmlerinsessizligi.blogspot.com/2021/11/intikam-vakti-wrath-of-man-2021-gunun.html

Yorumlar