Güzel Helen - Truva Muharebeleri | Helen of Troy 1956 (Günün Tavsiye Filmi) (Film Eleştirisi)



2004 deki Truva filminden çok daha mantıklı ve  değişik gidişatlı bir yapmışlar. 1596 yapımı olan Güzel Helen - Truva Muharebeleri (Helen of Troy 1956) zamanın şartlarına  ve imkanlarına göre oldukça başarılı bir film olmuş. 2004 deki filmi hatırlarsanız  Paris pasif ve silik bir karakterdi. Bu filmde Paris hikayenin ana merkezinde çok daha fazla ve oldukça cesur ve merhametli bir karakter olarak karşımıza çıkıyor.  Hector ve Achilles arka planda tutulurken. Helen ve Paris'in aşkına daha çok yoğunlaşılmış. Ve bu aşkın getirdiği sonuçlar daha detaylı anlatılmış.

Truva Prensi Paris, Sparta Kralı'na yaptığı barış anlaşması görevine giderken gemi kazası geçirir ve Kraliçe Helen'in kim olduğunu anlamadan ona aşık olur. Truvalılar Yunanlılar tarafından kaba bir şekilde karşılandı, ve Paris'in can güvenliği için kaçması gerekliydi ama kader ve karşılıklı tutkuları onu Helen'i de yanına götürmeyi gerektirdi. Bu, Yunanlılara tam da çok arzu ettikleri savaş için ihtiyaç duydukları bahaneyi verdi. Artık bu savaş başlamak üzere.

NOT:  Yazımda SPOİLER YOKTUR!!! Gönül rahatlığı ile okuyabilirsiniz!

Brad Pitt ve Eric Bana'nin başröllerini çektiği yeni versiyon Truva'yı (Troy 2004) gördükten sonra, 1956'dan kalma bu sinemaskopun muhteşemliğini izlemek izleyici için güzel ve keyifli. Güzel Helen - Truva Muharebeleri (Helen of Troy 1956), usta Robert Wise tarafından yönetilen, çok hoş bir şekilde yapılmış ve mükemmel aksiyon ve gösteri ile özellikle yoğun nüfuslu ateşli kuşatma sahnelerinde harika bir savaş sekansları sunuyor. O zamanlarda CGI efektleri yoktu, devasa setin her tarafında dolaşan birkaç bin giyinmiş ve silahlı figüran vardı. Görünüşe göre Robert Wise, henüz muhteşem bir yönetmenlik yapmadığı halde 6 milyon dolarlık görevi aldığını söyleyerek kayıtlara geçti!

 2004 versiyonundan farklı bir bakış açısıyla anlatılan bu 50'ler bakışı, yeni versiyondaki Archilles'in aksine Paris'in bakış açısından. Yeni filmin Brad Pitt'in bakış açısından değil de Orlando Bloom'un bakış açısından anlatılması gibi olurdu. DVD'de Güzel Helen - Truva Muharebeleri (Helen of Troy 1956), zamanın bir promosyonu olarak Gig Young ile yapılan TV spesiyalleri de dahil olmak üzere iyi ekstralara sahipti. İtalya'da oluşturulan devasa set, turuncu sütunlar ve yerleşim düzeni göz önüne alındığında Sodom ve Gomorrah'a geri dönüştürüldü. 1956 versiyonu, mükemmel bakış açısı ve güzel sanat yönetimine sahiptir. İyi bir film ve Truva'yı bir yoldaş kovalayan olarak gördükten sonra görülmeye değer. Oldukça gerçekçi olması ise cabası.

Sonuç olarak; tarihi bu tür savaş hikayelerini ve atmosferini seviyorsanız tam sizlere göre. Ben bu sürümden oldukça keyif aldım, kimsenin aynı fikirde olmayacağını düşünüyorum. Fakat ön yargılarınızı bir kenara bırakıp bu muhteşem nostaljinin tadını çıkartın. 

Yorumlar