İntikam Vakti | Wrath of Man 2021 (Günün Tavsiye Filmi) (Film Eleştirisi)



İntikam Vakti | Wrath of Man 2021 IMDB

Kendine has tarzıyla muhteşem filmler ortaya koyan, efsanevi yönetmen Guy Ritchie; bu sefer karşımıza Fransız yapımı Le convoyeur (2004) filminin uyarlaması olan; İntikam Vakti (Wrath of Man 2021) filmiyle sinema severlerle buluştu. Rusya da 22 Nisan, ABD’de 7 Mayıs’ta vizyona giren film, ülkemizde 26 Aralık 2021’de gösterime girdi.   Kadrosun da Jason Statham, Scott Eastwood, Holt McCallany, Andy Garcia, Josh Hartnett ve Jeffrey Donovan gibi sağlam isimler bulunuyor. Uyarlama senaryo olduğu için Yönetmen Guy Ritcie o kendine has  aksiyon, eğlence havasını vermemiş. İzlediğim en ciddi, en sert Guy Ritcie filmi diyebilirim. Aksiyonu dozun da, gerilimi güzel, bazen ise verdiği gizem ve ‘’ne olacak olaylar?’’ hissiyatı oldukça başarılıydı. Jason Statham karakterinin hakkını vermiş, zaten adam bu ciddi rolleri iyi oynuyor. Guy Ritcie’de hemen hemen bütün filmlerinde imkan buldukça Jason Statham’a yer veriyor. Kamera açıları, olayı izleyicilere film başında merak uyandırarak işlemeleri, Flashback sahneleri güzeldi.  Yer yer tahmin edilebilirliği ve klasik bir sonu olsa da, benim hoşuma gitti ve keyif aldım izlerken. Özellikle filmin gerilim müzikleri; Coffee Frother, Wrath of Man, Dangerous Job, Tooling Up, Bullet Taken Hostage, F**king Lunatic, Dougie ve Dark F**king Spirit çok hoştu. Bu müzikleri ile İnsanı izlerken filmin içine çekmeyi başarmışlar. Klasik bir soygun hikayesi gibi gözükse de. Aslında karakter anlatımı ve motivasyonlarını da iyi anlatmış Guy Ritcie. Birkaç yerinde mantık hatası olsa da, Aksiyon ve Gerilim sevenlerin bu filmden lezzet alacağı aşikar.

NOT:  Yazımın bundan sonraki kısmı SPOİLER içerir!!! Filmi izlemeyenler yazının devamından uzak durmalarını öneririm!!!

Para dolu kamyonlar, canı neredeyse iğne ipliğine bağlı güvenlik görevlileri ve soyguncular. Özellikle soygunu, içeriden istibaharat almadan yapmadıklarını, yani bir köstebek olduğunu az çok filmin başında tahmin edebiliyorsunuz. Esas soru şu; ‘’kim olabilir?’’ Zaman zaman bu soru işaretini bize iyi yansıttılar. Gizemli, karakter H ( Jason Statham)’nin filmin başındaki o gizemli havası, tahmin edilemeyebilirliği güzeldi. Gizemi karakter H (Jason Statham)’nin filmin ortalarında değil de, filmin sonlarında motivasyonunu ve niyetini verselerdi, daha iyi olabilirdi. Aslında filmin ortasında bütün gizem, olacak olaylar, olayların neden oluşu ve motivasyonu gösteriliyor. Bence filmin sonuna saklanmalıydı H’nin amacı. H'nin katili bulmak için sorgulama ve mekan basma sahneleri oldukça başarılıydı. Soygunculara gelirsek aslında kendileri eski askerler, fakat geçim sıkıntısı paraya ihtiyaçları olmaları, emeklerinin karşılığını alamamaları, işlerinde çalışırken ezilmeleri falan canlarına tak ettiriyor. Eğitimini aldıkları şeyi kullanmaya karar veriyorlar. Bir nevi aslında dolaylı yoldan biraz kendilerini soyguna muhtaç hissediyorlar. Şunu anlıyoruz ki araya para girince en güvendiğin kişi, arkadaşın, dostun bile seni sırtından bıçaklayabilir. Kimseye güven olmaz. İnsan ne kadar canileşirse,  merhametini kaybederse o kadar işler tersine gider.

Son çatışma sahnesinde yaralanmasına rağmen, yaralı halde dipçik gibi H’nin Jan’ın evine nasıl  gitti? Jan’ın evini nasıl bulabildiler? Filmin pısırıklarından Boy Sweat Dave (Josh Hartnett)’in final sahnesinde gaza gelmesini ben beğenmedim. Biraz daha gerçekçi olabilirdi. Yazımın başında dediğim gibi güzel yanları daha ağır basıyor filmin ve bir şekilde sizi kendisine çekiyor. Bazen bazı şeylere çok takılmayıp anı yasamak lazım, o yüzden filmi izlerken filmin tadını çıkartın çünkü çok güzel işlemeleri var. Bir de yönetmen Guy Ritchie faktörünü unutmamak lazım. Ayrıca Le convoyeur (2004) filmin izlemeyi unutmayın. Size göre hangisi daha iyi olmuş? karar verin.




Yorumlar