Tersyüz | Adaptation 2002 (Günün Tavsiye Filmi) (Film Eleştirisi)

 



Aşka düşkün bir senarist, Susan Orlean'ın ''The Orchid Thief'' kitabını beyaz perdeye uyarlamaya çalışırken çaresiz kalır.

NOT:  Yazımda SPOİLER YOKTUR!!! Gönül rahatlığı ile okuyabilirsiniz!  

Charlie Kaufman (Nicolas Cage), 1998'de 'Being John Malkovich' adlı filminin setinde nevrotik bir senaristtir. Susan Orlean'ı (Meryl Streep) uyarlamasını isteyen film yöneticisi Valerie Thomas (Tilda Swinton) ile yaptığı görüşmede kontrolsüzce terler. Romanın sahibi Hollywood'a değil, kitaba sadık kalmak ister.. Kitap, Seminole Kızılderili işçilerini kullanarak Everglades'deki Florida Eyalet Parklarından nadir orkideleri alan John Laroche'nin (Chris Cooper) hikayesidir. Charlie, arkadaşı Amelia Kavan'a (Cara Seymour) karşı hisler beslemeye başlar. İkiz kardeşi Donald, senaryo yazmaya başlamaya karar veren uysal bir tembeldir. Şaşırtıcı bir şekilde, Donald'ın klişe çoklu kişilik cinayet gerilim filmi, çiçek kitabıyla gerçekten mücadele ederken büyük bir hit. 'John Malkovich Olmak'a geri dönmek, meta-delilik ve büyük bir deha darbesidir. Donald ve senaryosu çok komik. Bu gerçekten baş döndürücü ve bunu sevdim Bazıları, insanların kendi kendine referanslar ve döngüsel yazılar tarafından kapatılabileceğini söylüyor. Biraz zor ama takip etmesi asla zor değil. Filmin sonunda, keşke daha önce ima etmelerini istediğim bir bükülme var. Cage, ikili görevini en iyi şekilde yapmış. Bana göre Bu film şimdiye kadar tasarlanmış en orijinal senaryolardan biridir.

Filmin Dipnotlarından bir tanesi ise Joaquin Phoenix , John Laroche rolü için seçmelere katıldı ve rolü almaya çok yaklaştı. Spike Jonze'ye göre , son toplantılarından birinde Phoenix, rol için yanlış olduğunu ve başka birine gitmesi gerektiğini söyledi ve kendini yarışmadan çıkardı. Chris Cooper sonunda rolü aldı ve performansıyla Oscar kazandı. Ayrıca Nicolas Cage , bu filmin çekimleri sırasında tüm oyunculuk içgüdülerini görmezden geldiğini ve Charlie Kaufman rolünü tam olarak yönetmen Spike Jonze'nin istediği gibi oynadığını söyledi. Daha sonra bunun için bir Akademi Ödülü adaylığı aldı.

Sonuç olarak; Bu film kesinlikle herkes için değildir. Tamamen farklı ve özgünlükle kaynayan bir şey arıyorsanız, yine de bu filmi bir deneyin derim ben. Kendinden bahseden bazı tiksindirici alkış tuzağının ortasında, aslında gerçekten tazeleyici film anları olduğunu söylemek mümkün.

Yorumlar