Ölü Ozanlar Derneği | Dead Poets Society 1989 (Günün Tavsiye Filmi) (Film Eleştirisi)


Acı verici derecede utangaç Todd Anderson, popüler ağabeyinin birinci olduğu okula gönderildi. Oda arkadaşı Neil Perry, son derece zeki ve popüler olmasına rağmen, zorba babasının kontrolü altındadır. İkisi, diğer arkadaşlarıyla birlikte, onlara Ölü Ozanlar Derneği'ni anlatan ve onları statükoya karşı çıkmaya teşvik eden yeni İngilizce öğretmenleri Profesör Keating ile tanışır. Her biri bunu kendi yolunda yapar ve ömür boyu değişir.

NOT:  Yazımda SPOİLER YOKTUR!!! Gönül rahatlığı ile okuyabilirsiniz!

Kalbinizin en derinliklerine inen, asla çıkmayan belirli filmler vardır. Hayatınızı değiştirirler, gerçeklik algılarınızı ustaca değiştirirler, neredeyse her zaman daha iyisi için. Bu filmde hayatınızı değiştirecek bir film. 

Gençken, hayatında ne yaptığını düşünmeyi asla bırakmazsın. Sadece o gün için yaşarsın, notlarının geçmen için yeterli olacağını umarsın, o kadar. Uzun vadeli düşünme yok, ya da bir kızla flört etme hayali kurarsın, Başka bir şey yok. Bu filmin bana gösterdiği şey, bu gezegende hayatta olmanın sorumluluğuna ve sevincine sahip olduğumuzdu. Toz olduğumuzu ve ona geri döneceğimizi, bu yüzden bir fark yaratmak için çok az zamanımız var. "Günü yakalamak ve hayatımızı olağanüstü kılmak" için ahlaki bir yükümlülüğümüz olduğunu . Dünya, temelde bizimdir. Tek sınırlamanın kendi içimizde olduğunu ve savaşmayı, uygunluğa karşı isyan etmeyi, nefret ettiğimizi değiştirmeyi ve sevdiğimiz şeyi korumayı bize borçluyuz. Bu dünyada yaşamak güzel bir sorumluluktur,

Filmin anektodlarından birisi ise Robin Williams'ı John Keating rolüne her şeyden çok çeken şey, onun okul günlerinde her zaman sahip olmak istediği türden bir öğretmen olmasıydı . Filmin "Carpe diem. Günü yakalayın çocuklar. Hayatınızı olağanüstü yapın" repliği, Amerikan Film Enstitüsü tarafından (100 üzerinden) 95. film alıntısı olarak seçildi. 

Sonuç olarak; Toplumun size söylediği yere gitmeyin. Sevdiğiniz şeyleri bulun ve ölünceye kadar varlığının her zerresiyle peşinden gidin. Ölü Ozanlar Derneği'nden aldığım mesaj buydu. Garip, ilham verici ve yürek parçalayıcı olan DPS, türünün tek örneği bir film ve Robin Williams'ın sadece bir komedyen değil, aynı zamanda olağanüstü bir aktör olarak dünya çapında bu kadar ünlü olmasının nedenlerinden biri. Bu filmi izledikten sonra dünyayı değiştirmek isteyeceksiniz. Harika!

Yorumlar