Karanlık Yolculuk | Donnie Darko 2001 (Günün Tavsiye Filmi) (Film Eleştirisi)



Tuhaf bir kazadan kıl payı kurtulan sorunlu bir genç, büyük tavşan kostümü giymiş bir adamın kendisini bir dizi suç işlemesi için manipüle ettiği hayalleri ile boğuşur. Donnie'nin sadece Donnie'nin görebileceği büyük bir tavşan olan Frank adında bir arkadaşı vardır. Bir motor uçaktan düşüp yatak odasını yok ettiğinde, Donnie orada değildir. Hem olay hem de Donnie'nin kaçışı, doğaüstü olaylardan kaynaklanmış gibi görünüyor. Bakalım bu gizem silsilesi nereye varacak?

NOT:  Yazımda SPOİLER YOKTUR!!! Gönül rahatlığı ile okuyabilirsiniz!

Donnie Darko gerçekten büyüleyici bir film deneyimi. Mükemmel bir film değil, ama hırslı bir film ve büyük ölçüde hırsını yerine getiriyor. Bu film neden harika? Çünkü: Jake Gyllenhaal, Donnie Darko olarak mükemmel bir performans sergiliyor. Karakter çok fazla duygusal vuruştan geçiyor ve Gyllenhaal her birini çiviliyor. Gençlik kaygısı mükemmel bir şekilde oynanıyor ve o gerçekten hepimizin hissettiğini ya da bir noktada gördüğümüzü söyleyebileceğimiz biri. Gelişimi Gyllenhaal tarafından ustalıkla gerçekleştiriliyor ve filmin sonunda gerçekten bir değişiklik yapan bir karakterdir. Yine de ağır değil, bu yüzden filmi izlerken bir sembolizm avına çıkmanız gerekebilir. Yine de endişelenmeyin, çünkü içinde sembolizm bulmak için eğlenceli bir film. Unutmayın, bu filmde sırlar alt metnin içinde yatıyor. Richard Kelly'nin senaryosu ve yönetmenliği bir ilk film çalışması için tek kelimeyle inanılmaz. Kelly'nin karakterlerinden bazılarının yarım kalmış sonları olsa da ve bazıları iyi açıklanmasa veya yeterince ekran süresi verilmese de, olay örgüsü tamamen gerçekleştirilmiş ve büyüleyici. Bu filmdeki kıvrımlar kafa karıştırıcı, ancak filmi bir kez anladığınızda çok ustaca. Kelly, sonunda mantıklı ve daha da iyisi, yalnızca iyi kurgulanmış değil, aynı zamanda birkaç anlamı olan bir olay örgüsü hazırlıyor. Film birçok yönden yorumlanabilir ve muğlaklığı, muğlaklığın kullanılması gerektiği şekilde kullanır: Seyrek ama etkili. Bu filmi benim gibi ilk izlediğinizde almazsanız, beğenmediğinizi düşünmeyin ve unutun. Birkaç analiz videosu izleyin ve sadece mantıklı olmakla kalmayacak, aynı zamanda benim gibi olabilirsiniz ve ilk kez fark etmediğiniz için büyük bir aptal gibi hissedebilirsiniz. Yine de film izlemenin eğlencesi bu! Yeni şeyler öğrenmek, konu ve mesajları yeni görsel deneyler ve düzenlemelerde deneyimlemek. Anlamadıysan kendini kötü hissetme. Zamanla anlaşılmalıdır. Bu kadar iyi bir film. Krediler yuvarlandıktan sonra sizinle birlikte kalan türden bir film. 

İlginç bir dipnot ise Jake Gyllenhaal, psikotik ürperticiliğini arttırmak için nadiren göz kırpma stratejisini kullanır (Frank tarafından yönlendirildiği için).

Sonuç olarak, Donnie Darko 2000'lerin başlarındaki bayağılıklardan muzdarip ve karakterlerde bazı hatalar var, ancak olay örgüsü ve ana karakter o kadar inanılmaz derecede sağlam ki, bu hataları görünüşte önemsiz ve fark edilemez kılıyor. Anlamamış olabilirsin ama sorun değil. Donnie Darko kasıtlı olarak karmaşık bir film ve aynı zamanda ilk izleyişte tamamen duygusal bir film. Tüm bu düşünceler, kredilerin yuvarlanmasından sonra gelir. Bugünlerde pek fazla film, birbiri ardına düşünmenizi ve hissetmenizi sağlayamıyor. Bu filme bir saat verin. Bir şans verirseniz pişman olacağınızı sanmıyorum. Film sevenlerin mutlaka izlenmesi gereken düşündürücü bir film! Özellikle sonunu anlayabilirseniz etkisinden kurtulamayacaksınız.

Yorumlar