Aşk | Her 2013 (Günün Tavsiye Filmi) (Film Eleştirisi)



Theodore (Joaquin Phoenix), Mektup yazarı olarak çalışmadığı zamanlarda, boş zamanını video oyunları oynayarak ve ara sıra arkadaşlarıyla takılarak geçirmektedir. Dünyanın ilk yapay zekalı işletim sistemi olarak tanıtılan yeni OS1'i satın almaya karar verir ve reklamda "Bu sadece bir işletim sistemi değil, bir bilinçtir" ifadesi yer alır. Theodore, kendisini OS1'inin arkasındaki ses olan Samantha'ya kaptırmış halde bulur. Birlikte vakit geçirmeye başladıklarında daha da yakınlaşırlar ve sonunda kendilerini aşık bulurlar. İşletim sistemine aşık olan Theodore, kendisini hem büyük sevinç hem de şüphe duygularıyla uğraşırken bulur. Bir işletim sistemi olarak Samantha (Scarlett Johansson), Theodore'a başkalarının sahip olmadığı şekilde yardım etmek için kullandığı güçlü bir zekaya sahiptir.

NOT:  Yazımda SPOİLER YOKTUR!!! Gönül rahatlığı ile okuyabilirsiniz!  

Daha önce izlemeliydim dediğim bir film daha. Yoğun romantik dram. Post-dijital bir dünyada yalnızlığın büyüleyici portresi. Şaşırtıcı derecede orijinal senaryo, konsept, müzikler, özellikle renkler ve Joaquin Phoenix'ten muhteşem performans. Yalnızlık üzerine harika bir film. Etkileyici bir yapım ve saf şiir gibi. İzolasyon, başkalarına ihtiyaç, sosyal vekil ve tabii ki özgürlük hakkında takdire şayan şiir gibi olmuş. Filmin Temel erdemi  mükemmel bir atmosfer yaratan önerilen soruları, yeni bakış açıları keşfetmek için ilham veren zorluklar haline geliyor.

Filmin dip notlarında ise 150 dakikalık erken kurgusuyla kurgu sürecinde sıkışıp kalan Spike Jonze , Steven Soderbergh'den içgüdüleriyle kurgusunu düzenlemesini istedi . Soderbergh, 24 saat içinde 90 dakikalık bir kesimle geri döndü ve bu da Jonze'nin 126 dakika süren son versiyonu yapmasına yardımcı oldu. Ayrıca Apartman sahnelerinin tamamı yerinde çekildi. Mümkün olan en iyi aydınlatma koşullarını elde etmek için Hollandalı görüntü yönetmeni Hoyte van Hoytema, 34. kattaki daireyi çevreleyen tüm pencereleri değiştirmeye karar verdi.  Ayrıca caddenin karşısındaki gökdelenin helikopter platformuna büyük aynalar yerleştirmeye karar verdi. Bu ona güneş ışığını daireye geri yansıtma imkanı verdi.

Sonuç olarak; Yakın gelecekte geçen dijital gelecekte olacakları anlatan büyüleyici, iç karartıcı, iddialı ve aşırı hoşgörülü! Kaçırılmaması gereken bir film.

Yorumlar