Amelie 2001 (Günün Tavsiye Filmi) (Film Eleştirisi)



Amélie, Paris'te kendi adalet anlayışına sahip masum ve saf bir kızdır. Etrafındakilere yardım etmeye karar verir ve bu arada aşkı keşfeder.

NOT:  Yazımda SPOİLER YOKTUR!!! Gönül rahatlığı ile okuyabilirsiniz!  

Tam burada, yeryüzünde cennetten bir parça gibi, "Amelie" seyretmek çok büyük bir keyif  ve şimdiye kadar bir filmde gördüğüm en muhteşem sinematografiye sahip. Etrafındaki insanlara yardım etmeye ve onları mutlu etmeye karar veren Amélie hakkında harika bir hikayemiz var. Büyük büyük şeyler yaparak ya da para vererek değil, küçük şeylerle. Babasına bahçedeki cücesinin dünyayı dolaştığına inandırarak yardım eder, yalnız bir komşuya sadece onu ziyaret ederek yardım eder, evinde bulduğu bir şeyi geri vererek bir yabancıya yardım eder. Yolda, hobisi otomatik fotoğraf kabinlerinden fotoğraf toplamak olan Nino'ya (Mathieu Kassovitz) aşık olur. İnsanlar yeterince iyi görünmediklerini düşündükleri için çöpe atılan fotoğrafları toplar. Bütün bu fotoğrafları ve fotoğraf parçalarını büyük bir kitaba koyuyor. Kitapta biraz gizem de var tabii ki bunu sizin için bozmayacağım. Hikaye sadece tatlı ve çekici değil, aynı zamanda harika komedi anları da var. Film neredeyse sürekli renkli ve parlak görünüyor. Amélie'nin hayatındaki üzücü kısımlar bile, örneğin gençliği, neredeyse garip bir şekilde mutlu görünüyor. Bu dünyada, Paris'te aslında Audrey Tautou mükemmel bir sakindir. Sürekli gülen yüzlerden birine sahip. Sadece bir şaka yapmış gibi görünüyor ve ne olduğunu bulmanızı bekliyor. Bir bakıma onun karakteri burada gerçekten bunu yapıyor, bu yüzden garip gelmiyor. 

Filmin Dipnotlarından bir tanesi ise Jean-Pierre Jeunet , filminde başrol oynayacak doğru oyuncuyu bulmakta zorlanıyordu. Sonra Audrey Tautou'nun yer aldığı Vénus beauté (institut) (1999) filminin afişini gördü ve başrol oyuncusunu bulduğunu anladı.

S 'Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain' büyüleyici, eğlenceli, romantik, parlak ve hayat dolu. Bu mükemmel bir hafif yürekli film. Ölmeden mutlaka izlenmesi gereken filmler listesine mutlaka bunuda yazın.


 

Yorumlar