Aklı Havada | Up in the Air 2009 (Günün Tavsiye Filmi) (Film Eleştirisi)



Ryan Bingham, on milyon sık uçan yolcu millerine ulaşma eşiğindeyken ve hayallerinin sık seyahat eden kadınıyla tanışmasının hemen ardından, yollardaki aziz hayatı tehdit altında olan kurumsal bir küçültme uzmanıdır.

NOT:  Yazımda SPOİLER YOKTUR!!! Gönül rahatlığı ile okuyabilirsiniz!

Clooney'nin patronu Jason Bateman onu ülkenin her yerine dolaştırıyor. Omaha'daki seyrek dairesinde sadece 43 gün geçirdiğini söylüyor. Çeşitli otel odalarının daha ev gibi görünmesi gerçekten seyrek. Ancak işi için çok zaman harcayan Vera Famiga ve Clooney tarafından eğitilen bir kadın olan Anna Kendrick, hayatının ve bağlılık eksikliğinin onun için en iyi şey olmadığını görmesine yardımcı olur. Ne de 10 milyon sık uçuş mili kazanma hedefi belirtilmiş. Havada o kadar çok zaman harcıyor ki, tüm havayollarındaki tüm havayolu personeli onu ilk isim olarak tanıyor. Bu önemli bir başarı. Belki de Clooney bir hostesle görüşmeliydi. Birçok Akademi Ödülü adaylığından birini alan bu senaryoda karakterler iyi bir şekilde çizilmiştir, bu durumda uyarlanmış senaryo için. Up In The Air ayrıca Clooney ile En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Erkek Oyuncu, Famigia ile En İyi Kadın Oyuncu ve Kendrick ile En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dallarında Akademi ödülü kazandı. Kendrick'in özellikle sevmediği bir kariyer koşu bandı görüp inen genç bayan olarak iyi olduğunu düşündüm. 

Filmin dip notlarından bir tanesi ise Filmde kovulduğunu gördüğümüz çok sayıda kişi oyuncu değil, yakın zamanda işten çıkarılmış insanlar. Yapımcılar, durgunluğun etkisini belgelemek isteyen bir belgesel ekibi olarak St. Louis ve Detroit'te reklamlar yayınladılar. İnsanlar ortaya çıktıklarında, kameraya kendilerini ateşleyen kişi gibi davranmaları ve yaptıkları gibi yanıt vermeleri ya da istedikleri şeyi söyleme fırsatını kullanmaları talimatı verildi. Oyuncuların ve gerçek kişilerin kim olduğunu anlamanın bir yolu, gerçek kişilerin ayrı ayrı çekildikleri için George Clooney veya Anna Kendrick ile diyaloglarının olmamasıdır. Jason Reitman bunu kasıtlı olarak yaptı, gerçek insanların Clooney ve Kendrick'i korkutacağını hissetti.

Sonuç olarak; Aklı Havada (Up InThe Air 2009) hepimizin özdeşleşebileceğini düşündüğüm bazı karakterlere sahip akıllı ve modern bir komedi.

Yorumlar