Virtüoz | The Soloist 2009 (Günün Tavsiye Filmi) (Film Eleştirisi)



Bir gazete muhabiri, evsiz bir müzik dehasını keşfeder ve durumunu iyileştirmeye çalışır.

NOT:  Yazımda SPOİLER YOKTUR!!! Gönül rahatlığı ile okuyabilirsini!

Bu filmi izlenebilir kılan şey ise gerçek bir hikayeden alınmış olması. Steve Lopez (Robert Downey, Jr.) adlı sevecen bir Los Angeles muhabiri, Nathaniel Anthony Ayers (Jamie Foxx) adlı evsiz bir adama yardım etmeye çalışır. Ayers paranoyak şizofreni hastasıdır. Ama bir keresinde Julliard'a katıldı ve hala yaşıyor ve Beethoven'ın müziğini soluyor. Ayers, elinde mallarla dolu alışveriş arabasıyla, otoyolun gürültüsü arasında kemanını çalarak sokaklarda yürüyor. Kendi dünyasından memnun. Bu olağandışı davranış, şüphesiz kendi köşesi için bir insani ilgi hikayesi olarak Lopez'in dikkatini çekiyor. Ancak Lopez, Ayers hakkında giderek daha fazla endişe duymaya başladıkça, ilişkileri hüsran, öfke ve duygusal acıyla karşılaşır. Gerçekçilikle dolu dokunaklı, cesur bir hikaye. Film, patronluk taslamadan şefkatli olmayı başarıyor. Film, Lopez'in ısrarıyla Ayers'ın gittiği büyük bir sığınakta yaşayan yatılıların sert, iç karartıcı gerçekliğini tasvir etmede müthiş bir iş çıkarıyor. Filmin teknik unsurları iyi. Görseller tematik olarak etkileyici. Prodüksiyon tasarımı ve kostümler detaylı ve gerçekçi. Oyunculuk inandırıcı. Robert Downey, Jr. iyi bir performans sergiliyor. Asıl sorun senaryo. Lopez ve önemsiz işlerine çok fazla zaman harcanıyor. Her nasılsa, etkileyici Ayers hikayesi, Lopez'in ve Ayers'la uğraşırken yaşadığı sıkıntının ağır bir incelemesine dönüşüyor. Senaryo burada olmamış. Bence ana karakter Lopez yerine Ayers olsaydı, film oldukça ilham verici olabilirdi. Öyle olsa bile, film açıkça kentsel evsizlerin kötü durumuna dikkat çekiyor. Bu nedenle film izleyici desteğini hak ediyor.

Jamie Foxx (zaten klasik eğitim almış bir piyanistti) film için çello çalmayı öğrendi. Ayrıca Filmde gösterilen evsizlerin çoğu gerçek hayattaki evsizler.

Sonuç olarak hayatta dair ilham verici, derslik niteliğinde muazzam bir insanlık ve azim öyküsü. Film severlerin bu filmi mutlaka izlemesi gerekir.
 

Yorumlar