Ms. Marvel 2022 (1. Bölüm Analizi) (Dizi Eleştirisi)



2022 yılının 2. MCU dizisi Ms. Marvelin ilk bölümüne bugün kavuştuk. Fragmanlarda zaten çocuk ve ergen dizisi olacağı aşikardı ve bu yüzden hiçbir beklentim yoktu. Marvel yeni farklı bir şeyler üretmek yerine git gide çıtasını düşürüyor!!! Çok cıvık, sulu, ergen ve çocuksu yapımlar  karsımıza çıkartıyor.  4. faz yani Avengers End Game (2019) sonrası bir kaç yapımı dışında resmen bir fiyasko.  Geçmişte yaptığı iyi işler ve algılar sayesinde onun ekmeğini güzel bir biçimde yiyor. 1. bölüm zaten oldukça tahmin edilebilir, sıkıcı ve klişelerle dolu bir bölümdü. Bölümü izlemeden bile fragmanlara baktığınızda neler olacağını söylemek mümkün. Kırmızı (Turning Red 2022) filmini hatırlayanlar olacaktır o filmde Disney yapımı  Marvel Stüdyoları filmleri de Disney yapımı. Kırmızı filmindeki Çinli ailenin Pakistanlı versiyonunu almışlar  Ms. Marvel dizisini yapmışlar gibi. Hayallerinin peşinde olan bir kız,  baskıcı ve hayatını yönlendiren aile ve geçmişten gelen fantastik bir olay. İki yapımda birbirine o kadar benziyor ki ben izlerken Ms. Marvel dizisinin 1.bölümünde çok sıkıldım. Artık yeter diyorum yahu bu başrol çocukların okuldaki ergenlik sorunları ve sürekli herkesin onlarla uğraşması cidden bıktırdı artık. İlla kahraman olacak çocukların, okulda  bir şekilde zorbalığa uğraması ve dalga konusu olması mı gerekiyor? 

 NOT:  Yazımın bundan sonraki kısmı SPOİLER içerir!!! Dizinin 1. Bölümü izlemeyenlerin yazının devamından uzak durmalarını öneririm!!!

Başrol Kamala (Iman Vellani), Avengers savaşları ile kafasını bozmuş kendisini Captain Marvel ile özdeşleştirip hayatının odak noktası yapmıştır. Okuldaki arkadaşlarının zorbalığı, ailesinin baskıları, geleceği ve dersleri arasında boğulmaktadır. Hayalini kurduğu AvengersCon etkinliğine gitmek için izin ister ailesi vermez ardından en yakın arkadaşı Bruno'dan yardım ister planlar kurar ve kendisine geçmişten gelen bir bileklik ile tanışır. Tahmin edeceğiniz gibi o bileklik süper güçler verecektir. AvengersCon etklinliği sırasında bir şekilde bilekliğini kullanır ve kötü gözlerin hedefi haline gelir. Ayrıca kaçak gittiği etkinliğinde hesabını ailesine vermek zorundadır. Dizinin tek güzel yanı toplumun insanlar üzerindeki  abuk subuk etkisi ve saçma sapan toplum baskıları güzel anlatılmış. Her insan kendi hayatını başkalarının düşünceleri ve baskılarına göre değil kendi içinden geldiği gibi yaşama özgürlüğüne sahiptir.

Sonuç olarak; Klişelerle dolu, oldukça kolay tahmin edilebilir yanı olan çocuk ve ergen dizisi olmuş. Ve ben oldukça sıkıldım çünkü  Marvel yine farklı bir şey denememiş. Evet çocuk ve ergen dizisi olunacağı biliniyordu ama farklı bir şeyler denemeliydiler. Marvel zaten bu çizgisinde devam ederse 4.fazdan sonra algılarla götürdüğü evreninin çöküşünü izleyebilir. Nerde o Daredevil dizisi kalitesi ahh ahhh!!! Umarım bir şekilde Sırf yeni gelecek The Marvels (2023) filmine değil 4. faza etkisi olan bir dizi olur. 

Yorumlar