Stranger Things 4.Sezon 1. Bölüm Analizi (2016-2022) (Günün Tavsiye Dizisi) (Dizi Eleştirisi)

 



Rötarlı olarak 3 yıl aradan sonra nihayet 4. sezona kavuşabildik. Geçen 3 yılın ardından büyük özlemle beklediğimiz 4. sezon bizlere neleri getirecekti? 3.sezon sonunda duygusallığın zirvesini yaşamıştık. Kalpleri dağlar derecesinde veda ettiğimiz Hooper ve ekibin dağıldığını görmüştük. Gerçi 4. sezon tanıtım fragmanlarında Jim Hopper'ın (David Harbour) geri döneceğini gördüğümüzde sevinmiştik fakat açıkça söylemek gerekirse bu tür sürprizleri bölümleri izlerken görmek daha büyük keyif olur. Aynı hatayı Marvel yapmıştı Avengers Infinty War (2018) filminde Thanos kazanmış  muazzam bir final ve yıkımla bitmişti. Fakat insanlardaki etkisi öyle olmadı çünkü bir sene sonra part 2 yani Avengers End Game geleceğini 2015 senesinde duyurmuşlardı. (Filmin ismi vizyon tarihi yaklaşınca açıklandı) Böyle olunca sürprizi yine bozdular nasıl olsa  devam filminde Thanosun yenileceği belliydi.  Bir sene sonra gelecek devam filmini Infinty War öncesi  duyurmasalardı  film  daha büyük bir iz bırakabilirdi.  Birden bire 2019 yaklaştığında  Ocak şubat gibi End Game tanıtımları verilip sürpriz yapılabilirdi gerçi o kadar  End Game fragmanında sözde her şeyi gizlediler ama filmin zaman yolculuğu olacağının detayını kostümle gösterdiler. Marvel bu işte maalesef algıların aksine  filmlerinin sürpizlerini saklama konusunda oldukça başarısız. Neyse konuyu dağıtmadan biz Stranger Things'e devam edelim. Geçen yılki olayların etkisinde kalan ekip hayatlarına devam etmeye çalışırken rutin ergenlik ve kendi sorunları ile boğuşuyorlardır. Ancak, hem Dünya'da hem de boyutun diğer tarafında bir tehdit oluşup yaklaşmaktadır.

NOT:  Yazımda SPOİLER YOKTUR!!! Gönül rahatlığı ile okuyabilirsiniz!

Klasik Stranger Things  daha önce gördüğümüz  sezonlarındaki ilk bölümler gibi 4. sezonun ilk bölümü izledik. Karakterler hayatlarında devam ederken. Yeni giren karakterlerde izleyiciye tanıtılıyor ve olayların başlama döngüsü izleyiciye yavaş yavaş adapte ediliyor. Ana karakterlerin çocukluktan çıkıp ergenlik dönemine girdiğini görüyoruz gerçekten çok büyümüşler. 3.sezon cidden çok dramatik bir sonla veda etmişti. Bunu toparlamak kolay olmayacaktı. Zaten Max ve Eleven bunun mücadelesi, ağırlığını kaldıramadıklarını gördük. 1. bölüm muazzam bir giriş yaptı Eleven'ın daha küçüklüğünün ilk halini ve ilk güçlerini nasıl karanlık bir biçimde kullandığını görmek etkileyici ve çok karanlık bir tonla başlamasına neden oldu dizinin.  Ama artık şu klişe sıktı okulda  neden zorba bir kesim olup ana karakterlerle uğraşıyorlar. Bu tür ergenlerin olduğu okul bölümünde geçen yapımların hepsinde zorba olan kendilerini üstün görüp sessiz sakin gördüğü karakterle uğraşıp dalga geçen bir grup öğrenci ve diğer ana karakterlerin bir kaçının bunlarla uğraştığı bu klişe cidden sıktı artık. Bir kaç sahne tahmin edilebilirdi. Bir kaç sahne  etkileyiciydi. Özellikle Eleven'in sahneleri etkileyiciydi. Dustinin kız arkadaşı ile olan sahneleri hoştu. Diziye yeni katılan karakterler ve ''Hellfire Club'' eğlenceli olmuş. Keyifli ve zaman zaman karanlık bir bölümdü.

Sonuç olarak; Bu bölüm ekibin geçen  zaman süresinde nasıl geliştiğini ve nasıl ve nelere adapte olup olamadıklarını gördük. Eleven'ın karanlık tarafını gördük.  Dünya ve boyut arasındaki tehditlerin yaklaştığını ve başladığını gördük. Kısmen Ağır ilerleyen bir temposu olmasına rağmen  harika bir başlangıç  yaptığını söyleyebilirim. İlerleyen bölümlerde belki de dizinin en karanlık sezonuna şahit olmuş olabiliriz! Bakalım neler getirecek kalan bölümler göreceğiz.

Yorumlar