Joe 2013 (Günün Tavsiye Filmi) (Film Eleştirisi)



Hayatını içerek kendi sorunları ile mücadele eden eski bir mahkum olan Joe, 15 yaşında bir çocukla tanışır. Kurtuluş ya da yıkım seçimi ile karşı karşıya kalır. Joe şimdi ne yapacaktır? Çocuğa Ebeveynlik mi yapacak? yoksa kendi karanlığında mı yok olacak?

NOT:  Yazımda SPOİLER YOKTUR!!! Gönül rahatlığı ile okuyabilirsiniz!

Nicolas Cage, Joe karakterinin kendisine çok yakın olduğunu ve oyunculuk yapmasına gerek olmadığını söyleyerek gerçek hayattaki halini yansıttı. Ayrıca Nicolas Cage , finansal sorunlarına rağmen iki büyük bütçeli filmi  Cehennem Melekleri 3 (2014) ve Killing Season (2013) filmlerini Joe filmine hazırlanmak için geri çevirdi. 2013 Yılında  Nicolas Cage Joe filmi gibi  The Frozen Ground (2013) filmiylede ön plana çıktı.

Filmin detaylarına girecek olursak. Uzun zamandır izlediğim en karanlık, en kasvetli filmlerden biri olduğunu net bir şekilde söyleyebilirim. İstisnasız tüm karakterler, acımasız bir dünyada hayatta kalan, hayatlarını iyileştiremeyen, neredeyse genetik olarak belirlenmiş bir şeyleri berbat etme dürtüsüne eğilimli mutsuz ruhlardır. Film gerçek hayattaki o melankolik durumu çok iyi yansıtmış. Filmin temel özelliği, ıssız umutsuzluğu vurgulayan kasvetli atmosferdir. Sinematografi sade ve her şey net, sadece film müziği biraz efekt katıyor. Oyunculuklar çok etkili. Her şeyden önce, çocuğun babası kısmından bahsetmeye değiyor.

Bazı eleştirmenler ''Joe'' ile ''Mud'' filmlerini karşılaştırdı. Bariz bir benzerlik, her iki filmde de yaşlı bir adamla arkadaş olan genç bir çocuk olarak aynı türden rolü oynayan Tye Sheridan'dır. Ama bana göre, ''Joe'' filmi Winter's Bone (2010) çok daha fazla ortak noktaya sahipti. Bu film aynı zamanda kırsal Amerika'da, Jennifer Lawrence'ın şiddet ve işlevsiz aile dünyasında itibarını korumaya çalışan bir genç olarak kurulmuş

Sonuç olarak; Güney Amerika'daki Kırsal Hayatın Karanlık, Karamsar Portresini yansıtan Öfke kontrolü, yoksulluk, aile istismarı, zulüm hakkındaki umutsuz bir film olmuş. Karanlık, karamsar, iç karartıcı, ama gerçekliğe olan derinliği nedeniyle türü itibariyle mükemmel bir film olmuş.

Yorumlar