Erşan Kuneri 2022 (1.Bölüm (Günün Tavsiye Dizisi) (Dizi Eleştirisi)

 



2004 yılında vizyona giren G.O.R.A. filmi malum pek sevilmiş çok beğenilmişti. Esprileri  sahneleri göndermeleri  filmi izleyenlerin ağzından düşmedi. Sonrasında A.R.O.G. (2008), Arif V 216 (2018) devam filmleri geldi. Son  zamanlara baktığımızda Karakomik (2019) Filmleri ile farklı bir yaklaşımda bulunan Cem Yılmaz pek bu filmleriyle olumlu eleştiri alamadı, Diamond Elite Platinum Plus (2021) gösterisi de pek tutulmadı. Bana göre Karakomik filmlerinde farklı bir yaklaşım yapmaya çalışsa da Cem Yılmaz kalitesinin altındaydı ve pek güldürmedi. Diamond Elite Platinum Plus ise fena değildi güldürdüğü ve eğlenceli yerleri vardı. Son zamanlardaki bu yapımlarından sonra  G.O.R.A. filminde gördüğümüz Erşan Kuneri (Cem Yılmaz) karakterinin Spin-off dizisi 13 Mayıs 2022 bizlerle buluştu. G.O.R.A filminin karakterleri ve kendisi çok başarılıydı. Acaba bu dizide aynı kalitede olacak mıydı?  yoksa son yapımlar gibi olumsuz eleştirilere mi maruz mu kalacaktı?

NOT:  Yazımda SPOİLER YOKTUR!!! Gönül rahatlığı ile okuyabilirsiniz!

Dizi, G.O.R.A filmde gördüğümüz Erşan Kuneri'nin  tutuklanması sonrası  hapisten çıkmasıyla başlıyor. 1981 de geçen dizi 1. bölümü itibariyle dönemin kostümleri, müzikleri ve insanları çok başarılı yansıtılmış. Erotik film oyuncusu Erşan Kuneri  artık bu işleri geride bırakıp sektöre farklı tarzda yeni yapımlar yapmaya kararlıdır ve bu niyeti doğrultusunda ekibini toplar ve ilk filmi olan Kuru Murad'ı anlatır. Muammer Rado (Zafer Algöz), Alev Alev (Ezgi Mola), Altın Oran (Çağlar Çorumcu), İbrahim Tumtum (Uraz Kaygılaroğlu),Seyyal Par (Nilperi Şahinkaya), Feride Orhun (Merve Dizdar), Ayhun Usuk (Bülent Sakrak) dan oluşan ekibi ile işe koyulurlar.  

Zafer Algöz muazzam bir oyuncu karakterini harika yansıtıyor. Oynadığı karakter Muammer bu işlere girmek istemeyip eski yaptıkları Erotik filmlerin devamını yapıp parayı öyle kazanmak istiyordur ama Erşanı da kıramıyordur bu yüzden Erşanın yeni projesinde yanındadır. Ezgi Mola'nın oynadığı karakter Alev ise eski Erotik film oyuncusudur oda bu projede yer alıp değişik işler yapma peşindedir. Merve Dizdar'in oynadığı karakter Feride saf iyi niyetli ve Erşan'a sonuna kadar güvenmektedir. Dizinin bu 2 cast seçimini ele alırsak Ezgi Mola ve Merve Dizdar yüz hatları olarak zaten birbirlerini andırıyor. Bu benzerlikten dolayı  farklı birbirine benzemeyen  başka oyuncular olabilirdi. Ezgi Mola ve Merve Dizdar 1. bölüm itibariyle iyi oyunculuk çıkartsa da Merve Dizdar baya geliştirmiş kendisini bundan dolayı Ezgi Mola yerine başka bir kadın oyuncu olabilirdi. Uraz Kaygılaroğlu yani İbrahim Tumtum kolpaçı bir karakterdir. Uraz çok başarılı bir oyunculuk çıkartmış. Nilperi Şahinkaya karakterini oynadığı Seyyal Par'ı iyi yansıtmış ama ben oyunculuğunu beğenmiyorum yerine başka bir kadın oyuncu olabilirdi. Çağlar Çorumcu'nun ise Altın Oran karakteri eğlenceli ve komikti. Bülent Şakrak yani çakma Ayhan Işık olan Ayhun Usuk  tamamlayıcı her şeyi yapabilen eğlenceli bir karakterdi.

Dizinin ambiyansı ve karakterlerin geçmişi açısından bel altı esprileri olması çok normal.  Görsel olarak pek +18lik bir şey yok. Ne varsa espri olarak ağızlarında var. Şöyle bir şey bekliyordum sette geçen maceraları şeklinde ilerleyecek yönünde fakat bölüm 2 ye ayrılıyor. 1.bölümde karakterler izleyiciye detaylı tanıtılıyor ve ekip toplanıyor. 2. bölümde ise Erşanın o planladığı filmi kısa film tadında  izliyoruz. Bölümler bu şekilde geçecek galiba ilk kısım planladıkları filmin yapım aşaması 2. kısım ise planladıkları filmi kısa film olarak izleyeceğiz. 

Kuru Murad filmi kısmını ele alırsak Son gösterisinde Ata Demirel'e sürekli yaptığı filmler ve ''eyvah eyvah beyaaa'' şivesi ile takılan Cem Yılmaz, Kuru Murad filminde bu şiveyi kullanıyor. Kuru Murad filmi'de o tarz filmlerin parodisi olarak yaklaşılmış. Karakterlerin Trakya ege karışım şivesi güzel olmuş. Bizans tarzı filmleri izlerken  bazı saçmalıklarının komedisi güzel anlatılmış. Eğlenceli bir bakış açısı yansıtmış Cem Yılmaz. Netflix ve sansür göndermesi güzeldi. Çarkıfelek göndermesi güzeldi. Zaten bölümde bir sürü gönderme var bunlar çok eğlenceli olmuş

Sonuç olarak; bir kaç abartılı ve bence olmaması gereken esprileri dışında eğlenceli, komik, keyifli 1. bölümdü. Eski Cem Yılmaz yapımlarının tadını aldım diyebilirim. Umarım diğer bölümlerde böyle güzel olur. Bu arada komedi yapımlarında mantık aranmaz bu yüzden tadını çıkartabildiğiniz kadar diziyi sorgulamadan 1.bölümün tadını çıkartmaya bakın.

Yorumlar