Büyük İskender | Alexander the Great 1956 (Günün Tavsiye Filmi) (Film Eleştirisi)



Tarihin en gizemli ve en büyük liderlerinden bir tanesi. Babil'i fetih etmesi, Mısır'da inşa ettikleri ve fetih ettiği topraklar. Kendisi ile ilgili net bilgilere ulaşılamıyor bunun nedeni  Mısırdaki kayıtların olduğu bütün parşömenlerin yangında yok olması. Tüm bu gizemler içinde yine de eldeki kısıtlı imkanlarla ilgi çekici karakteriyle  Alexander the Great 1956 ve  Alexander 2004 filmleri her zaman ilgimi çekmiştir. 1956 yılındaki Büyük İskender pekiyi nasıldı?

NOT:  Yazımda SPOİLER YOKTUR!!! Gönül rahatlığı ile okuyabilirsiniz!

Makedonyalı İskender'in kısa, gizemli ve savaşçı hayatı her zaman beni büyülemiştir. Bu filmin yapımcılığını, yazarlığını ve yönetmenliğini yapan Robert Rossen'ın bir başyapıt hedeflediği ancak bu konuda bir itirafta bulunarak başarısız olduğunu söyledi. Bu bir bakıma doğru olsa da, filmi izlerken ben çok keyif aldım. Filmin yavaş bir temposu var ve yönetmenliği de mükemmel değil ama otantik bir havası var ve bunu sonuna kadar hissettiriyor. Büyük ihtimalle tasvir edilen her şey tarihe uygun değildir. Fakat inandırıcı ve oyunculuklar gayet sağlam. Richard Burton çok iyi bir İskender ve tarihten gelen bu esrarengiz figüre pek çok incelik katıyor.

Filmin Diyalogları çok şey başarıyor şiirsel bir tarz olmuş. Bu şiirsellik modern filmlerde nadiren görülen bir zarafettir. İskender, adamları, ebeveynleri ve bakış açıları arasındaki ilişkilerdeki kilit unsurların çoğu iyi yansıtılmış, ancak savaşın ayrıntıları gözden kaçırılmış daha detaylı savaş sekansları olabilirdi. Kapsamlı olmaktan uzak olsa da, iyi bir hikaye anlatılmış ve İskender'in hayatına harika bir giriş görevi gördüğünü söyleyebilirim. Ayrıca filmin Yazar, yapımcı ve yönetmenlik koltuğunda oturan Robert Rossen bu filmi üç saat sürecek şekilde çekti. Süre iki saat yirmi üç dakikaya indirildiğinde çok büyük hayal kırıklığına uğramış.

 Sonuç olarak; Büyük İskender iyi bir film, belki de fazla hırslı, ve konuya aşina olmayan izleyiciler için çok cezbedici olmasa da, tarihi destanları seviyorsanız oldukça dramatik, inandırıcı ve eğlenceli. Film sizden karakterlere çok fazla önem vermenizi istemese de yine de ilginç, entelektüel ve yüksek fikirli bir hikaye, muhtemelen unutamayacaksınız. Burada gerçekten sergilenenin tek tek oyunculardan çok tarihin olayları olduğunu aklınızda tutarsanız, en az benim kadar keyif alabileceğinizi düşünüyorum.

Yorumlar