Trans | Trance 2013 (Günün Tavsiye Filmi) (Film Eleştirisi)



Çaldıkları tabloyu nereye sakladığını hatırlamayan hırsızlardan bir tanesi, sakladığı tabloyu kurtarmak için bir Hipnoterapistten yardım alıp hatırlamaya çalışır. İstek, gerçeklik, ve hipnotik telkin arasındaki sınırlar bulanıklaşmaya başladığında, riskler herkesin tahmin edebileceğinden daha hızlı yükselir. Olaylar ise hiç umulmadık bir boyuta ulaşır.

NOT:  Yazımda SPOİLER YOKTUR!!! Gönül rahatlığı ile okuyabilirsiniz!

127 saat (127 Hours 2010),Milyoner (Slumdog Millionaire 2008), Gün ışığı (Sunshine 2007), Milyonlar (Millions 2004), 28 Gün Sonra... (28 Days Later... 2002)  filmlerinin başarılı yönetmeni Danny Boyle, Trans filminde yönetmenlik koltuğunda oturuyor. James McAvoy, Rosario Dawson, Vincent Cassel, Tuppence Middleton, Danny Sapani gibi usta isimler filmin oyuncu kadrosunda yer alıyor. Filmin ağır ilerleyen bir temposu olsa da gizem ve gerilimi ile CGI efektsiz bir Başlangıç (Inception 2010) havası koklatıyor izleyenlere. Filmi bir soygun olayına  Hipnotizma ile yaklaşması çok farklı olmuş. Filmin bulmaca vari havası akılları zorluyor. Filmi daha gerçekçi kılmak adına Tüm oyuncular, film hazırlıklarının bir parçası olarak hipnozdan geçmişler. James McAvoy, hipnoz seansının başarılı olduğunu ve seans süresince elini hareket ettiremediğini iddia etmiş. Hipnoz ile ortaya çıkan bastırılmış anıların ne denli farklılıklar yarattığının görüyoruz. Filmi izlerken hangisi gerçek hangisi değil diye beyin fırtınası yapıyoruz. Oldukça fazla filmde ters köşe var bu da  filmin seviyesini yukarılara çıkartıyor.  Filmin eksilerinden ise oldukça fazla çıplak sahnesi olması bunların gereksiz olduğunu söylemek mümkün.

Sonuç olarak; Trance, bir filmin başarılı olmasını sağlayan hemen hemen her şeye sahipti. İyi oyuncu kadrosu, harika yönetmenlik, ilginç kamera açıları, iyi kurgu, gerilimi, gizemi, ters köşeleri, şık neo-noir uygulaması ve gerçekten muhteşem müzikleri vardı. Temposu daha yükseğe çekilip  gereksiz çıplaklık sahneleri olmasaydı daha büyük bir etki bırakabilirdi. Filmi izlerken  kafanızı sallayıp etrafınıza ''cidden mi? ''gerçek mi?'' diye mırıldanacağınız oldukça başarılı, heyecan verici, keyifli izledikten sonra harika bir etki bırakacak film olmuş.

Yorumlar