Sonsuz Fırtına | Infinite Storm 2022 (Film Eleştirisi)



 Deneyimli dağcı olan Pam (Naomi Watt) dondurucu soğuk, sert rüzgar, göz gözü görmediği şiddetli kar fırtınası ortasında gönüllü kurtarma görevindeyken, fırtınadan dolayı zirveye ulaşmadan önce geri dönmek zorunda kalır fakat aşağı inerken yolda mahsur kalan yalnız bir adamın fırtına ortasında kalıp bir şey yapmadığını fark eder. Karanlık çökmeden ve fırtınaya yenik düşmeden önce ikisini de dağdan indirmeyi kendine misyon edinir. Pamuk ipliğine bağlı hayatlarını kurtarabilecekler mi? Film Gerçek bir hikayeye dayanıyor.

NOT:  Yazımın bundan sonraki kısmı SPOİLER içerir!!! Filmi izlemeyenler yazının devamından uzak durmalarını öneririm!!!

Geniş ekran karlı dağlar, ufukta beliren sert bir fırtına, açık havada inatçı bir kadın. İnançsızlığı askıya almaya hazır olun. Çünkü bu arama-kurtarma görevlisi yetersiz muhakeme gösteriyor ve görünüşte donanımsız olmasına rağmen, göz göre göre sert fırtınaya doğru yola çıkıyor. Yola çıktığı esnada şiddetli fırtına başladığında Pam bir çukura düşüyor, teknik olarak bir kar kuyusundan kendi kendini kurtarma konusunda oldukça yetersizdi. Kar kuyusundan kurtulduktan sonra fırtınanın ortasında rastladığı görünüşte intihara meyilli olan ve zaman zaman kurtarılmaya değer görünmeyen gizemli adamı, vazgeçmeden her türlü koşula rağmen dağdan aşağı indirip kurtarmaya çalışıyor. 

Pam'ın John ismini verdiği Gizemli adam Pam'ın tüm çabalarına rağmen dengesiz dengesiz hareketler sergiliyor. Pam beni takip et deyip aşağı inmeye çalışıyorken adam yolu geri dönüyor. Pam sesleniyor yanımda dur diyor adam kendi kendini uçurumdan aşağı atıyor, Akar suyun üstündeki kütükten karşıdan karşıya geçerken Pam dikkatli ol suya düşme diyor adam lafını bitirmeden suya düşüyor. Fakat tüm bunlara rağmen Pam asla pes etmiyor. Akar suda akıntıya kapılan, yaralı ayaklı olmasına rağmen asla John'dan vazgeçmiyor. Çoğu insan Pam'ın bu yaptığını yapmayabilir. Pam'ın bu fedakarlıklarına film icabı diyebiliriz fakat Motivasyonu oldukça başarılıydı çünkü gerçek bir hikayeden uyarlandığı için  Pam'ın vazgeçmeme mücadelesi oldukça dokunaklı ve insanlara dersler veren nitelikteydi. John'u  her şeye rağmen tam kurtarmışken  yine dengesiz tavırlarıyla aşağı indiklerinde Pam'ın onu arabaya bindirip hastaneye götürmeye çalışmasına rağmen John küfür edercesine kendi arabasına basıp basıp gidiyor. Pam bundan sonra oldukça zorlu bir süreç geçiriyor. Ağlıyor, düşünüyor fakat gerçekler ortaya çıkıyor. Gizemli adam John polislere her şeyi anlatıyor ve Pam tüm ulusta birden kahraman oluyor. Fakat Pam bu işin ucunu bırakmayacaktır. Kendisine gelen gazeteci sayesinde John'a bir şekilde ulaşıyor ve dananın kuyruğu kopuyor. 

2 karakterin geçmişte yaşadıkları travmaları ile  ne durumda olduklarını anlıyoruz. Pam geçmişte kızlarını gaz sızıntısı nedeniyle kaybetmiş bu durumdan kendisini suçlu buluyordur ve bu yüzden asla bir insandan vazgeçmiyordur yani bütün film boyunca mücadele eden Pam'ın fedakarlığının sebebini öğrendik.  John'un ise o soğukta  o kayanın ortasında neden tek başına beklediğini, dengesiz tavırlar sergilediğini ise Pam'a anlattı. Tıpkı Pam gibi oda sevdiğini kaybetmişti. Sevdiğini tam o noktada kaybetmişti bu yüzden arayıp bulamadığı sevdiğini bekleyerek bulur umudu güdü yordur. Bu yüzden sürekli geri dönmek istemesindeki sebebi buymuş. Birbirlerine içlerini döktükten  aslında hayata tutunacak çok neden olduğu öğretiliyor. Güneşin doğuşu bile bir sebep. John, Pam'e birinin hayatını değiştirmek için sadece bir kişinin yeterli olduğunu hatırlatan bir anı. O Pam'ın hayatını değiştirdi

Sonuç olarak; Dağ manzarası, şiddetli fırtınası, sert kar atmosferi  ile oldukça dikkat çekici olsa da bazı kar sahnelerindeki karlar gerçekçilikten uzaktı bu  hayal kırıklığı idi. Filmi iki kısma ayırabiliriz  ilk kısım hayatta kalma mücadelesinin nereye varacağı 2. kısım ise insanın derinliklerindeki acılar. Ağır temposuna rağmen dondurucu soğuktaki zor anlarda hayatta kalma mücadelesi anlatılan, gerçek bir hikayeye dayanan insanlık derslerinin alınabileceği bazen yoğun duygular yaşatabilecek bir yapım. Film izleyenlere Net bir şekilde anlatılıyor ki; Sevgi sadece aşk değildir!!!'

 

Yorumlar