Koralin ve Gizli Dünya | Coraline 2009 (Günün Tavsiye Filmi) (Film Eleştirisi)



Muhteşem bir hikaye, tam bir görsel şölen, şahane müzikleriyle yaratıcı bir film. Coraline ailesi ile beraber eski bir eve taşınır, ebeveynleri tarafından bunaltıldığını ve ihmal edildiğini fark eder. Yalnızlığına gömüldüğü sırada Coraline Tuğlalı bir geçidi olan gizli bir kapı keşfeder. Geçidi geçtiğinde  herkesin gözleri yerine düğmelere sahip olduğu, şefkatli ve kendisine ilgi gösteren ebeveynlerin ve tüm hayallerinin gerçekleştiği, çok mutlu olduğu paralel bir dünya bulur. Diğer Anne, Coraline'i sonsuza dek kendi dünyasında kalmaya davet ettiğinde, Coraline bir şeyler döndüğünü hisseder. Kalmayı ret ettiği bu evrende tuzağa düştüğü alternatif gerçekliğin onu cezbetmek için bir oyun olduğunu anlar. Pekiyi Coraline şimdi ne yapacaktır?

NOT:  Yazımda SPOİLER YOKTUR!!! Gönül rahatlığı ile okuyabilirsiniz!

Filmi izlemeye başladığınızda öyle şahane bir şekilde başlıyor ki, inanılmaz derecede stop-motion  çalışmasına hayran kalıyorsunuz. "Coraline" şimdiye kadar yapılmış en iyi animasyon filmlerinden birisi olduğunu söyleyebilirim. Filmin öyküsü mükemmel bir şekilde geliştirilmiş, animasyon ayrıntıları ve izlemesi çok keyifli, karakterler büyüleyici, gizemli ve ilginç. Neil Gaiman ve Henry Selick tarafından yaratılan bu fantastik dünya tek kelimeyle büyüleyici. Bu dünya hem çok iyi hem gizemli hem de  tehlikeli. "Alice Harikalar Diyarında"dan ilham alan "Coraline" aynı zamanda hem çekici hem de ürkütücü: İlk başta "Öteki Dünya" bir rüyanın gerçekleşmesi gibi görünüyor, ancak havada sürekli bir tehlike kokusu da var. Animasyon filmi olmasına rağmen  cidden o gerilim hissini zaman zaman mükemmel uyandırıyor. 

 Filmin dipnotlarında ise ''Coraline filmi, iki yıllık ön prodüksiyonun ardından 18 ay boyunca çekildi.'' ''Noel Kâbusu (The Nightmare Before Christmas1993) ve Ölü Gelin'den (Corpse Bride 2005) sonra MPAA tarafından PG olarak derecelendirilen üçüncü stop-motion animasyon filmi.'' ''Filmin bir noktasında Coraline, 35 saniyelik bir sürede 16 farklı ifade gösteriyor.'' ''Pek çok insan Coraline'in unutulmaz film müziğinin sözlerinin ardındaki anlamları çözmeye çalıştı. Gerçekte, kulağa garip bir dil gibi gelse de, gerçekten hiçbir şey ifade etmeyen bir sürü anlamsız kelime. Bir yan notta, korodaki anlamsız sözleri söyleyen şarkıcılardan birinin adı, karakter veya kitapla hiçbir bağlantısı olmamasına rağmen Caroline idi.'' ''Coraline ne zaman öbür dünyaya geri dönse, diğer annenin kıyafetleri daha da ürkütücü oluyor.''

Sonuç olarak; Son derece büyüleyici, merak uyandırıcı, akıcı, karanlık ve ürpertici ve hikaye akışı ile son derece muazzam bir film olmuş. Aile bağlarının aslında ne denli önemli olduğunu görüyoruz. Müzikleri ise kulaklarınızdan uzun süre çıkmayacak. Bir başyapıt olduğunu söyleyebilirim. Şaşırtıcı ve benzersiz havası ile sizde çok güzel etkiler bırakacak bir film.

Yorumlar