Kabus Sokağı | Nightmare Alley 2021 (Günün Tavsiye Filmi) (Film Eleştirisi)



Gizemli bir geçmişe sahip olan Stanton Carlisle (Bradley Cooper) girişkenliğini ile kendisine Karnavalda bir iş bulur. Basit bir işçi iken birden bire kendisini öyle bir konuma getirir ki saygı duyulan bir medyum olur. Fakat bundan sonra esas mücadele başlayacaktır. Bu medyum güçlerini nasıl alıyordur? Dolandırıcı mı? Yoksa kahin mi? gerçek yüzünü kim ortaya çıkartacak?

NOT:  Yazımda SPOİLER YOKTUR!!! Gönül rahatlığı ile okuyabilirsiniz!

Guillermo del Toro'nun yönettiği filmde. del Toro'nun dokunuşlarını ve hikaye atmosferini iliklerimize kadar yaşıyoruz. Del Toro kendisine has karanlık tonlarını, yağmur ve kar görselliğini, kasvetli havaları muazzam yansıtmış. Medyum (Red Lights) 2012, Sihirbaz (The Illusionist 2006), Prestij (The Prestige 2006) filmleri harmanlanması bir yapım karşımızda var. İzlerken hikaye akışı içerisinde izleyiciyi ikilemde bırakmayı güzel başarıyor. Dolandırıcı mı? yoksa özel güçlü mü?  İnsanın hırsları, aç gözlülüğü yüzünden nasıl neleri kaybedebileceği gerçeği güzel yansıtılmış. Film görsel olarak muazzam ve insanı büyüleyip merak uyandırsa da ilk bir saatin ardından film derinliğini yavaş yavaş kaybetmeye başladı. Oyuncular çok başarılı performans sergiliyor. Bradley Cooper, Cate Blanchett, Toni Collette, Willem Dafoe, Richard Jenkins, Rooney Mara bu filmde çok başarılılar.

 Filmin 2 saat 30 dakikalık süresi oldukça uzundu. Daha kısa sürede daha anlamlı bir hikaye verilebilirdi. Film kendisini sonuna kadar merak hissi ile izlettiriyor. Finalinde ise kamu spotu tarzında bir mesaj ile veda ediyor. İlgi çekici konusu var filmin bunu daha akıcı bir şekilde bağlaması olabilirdi. Filmin derinliklerine inersek bir adamın kendine aşırı özgüveni ve kibrine bakıyor. Filmin kostümleri çok başarılı. Filmin ilginç anekdotlarından bir tanesi ise Bradley Cooper filmde hemen hemen her sahnede ilk kişi olmasına rağmen, ilk sözlerini filmin 11 dakika 19 saniyesine kadar söylemiyor. Şarlatan (Nightmare Alley 1947) filminin ise reboot hali olduğunu söyleyeyim.

Sonuç olarak; Filmin görselliği ve hikaye akışında Del Toro ambiyansını hissettiriyor olsa da filmi iki kısma ayırabiliriz ilk kısım çok iyi ikinci kısım ise yavaş yavaş etkisini yitiriyor. Görsel olarak çok çarpıcı olması en büyük artısı. Gizem kırıntıları güzel yanlarından. Sonunda ne olacak diye ister istemez sabırsızlanıyoruz. Ama görüyoruz ki  insanın kibri, aç gözlülüğü ve sadakatsizliğinin ne boyutlara ulaşacağı iyi anlatılmış. Filmin motosu ise ''Sandığınız Kadar Akıllı Değilsiniz!'' mesajı çok anlamıydı. Ağırlaşan temposu ve uzun süresine rağmen keyifle izlenebilip dersler alınabilecek bir film.
 

Yorumlar