Uyumsuz | Divergent 2014 (Günün Tavsiye Filmi) (Film Eleştirisi)



Veronica Roth’un çok satan ve beğenilen 4 serilik kitaplarının (Uyumsuz, Kuralsız, Yandaş, Dört) ilk film uyarlaması Uyumsuz (Divergent 2014) açıklandığında çok sevinmiştik. Böyle bir Ütopik dünyayı beyazperde görmek çok güzeldi.  Zaten o döneme baktığımızda bu tür kitap uyarlama serileri modaydı. Açlık oyunları serisi, Ölümcül Labirent serisi ve Uyumsuz serisi.  Uyumsuz serisi maalesef 4. Filmi gelmedi. Bu kadar güzel ilerleyen serinin 4.filmi gelmemesi kötü oldu. Bazen insanlar dandik filmlere prim verip bu tür özel filmleri beğenmiyor.  Dünyada büyük bir savaş olmuş ve ardından sağ kalan insanlar 5 gruba bölünmüştür. Yönlendirmeler ve yetenekler doğrultusunda insanlar o kalıplar içinde yaşamaktadır. Fakat bir gün bir uyumsuz bütün bu düzene meydan okuyabilecek midir?

NOT:  Yazımda SPOİLER YOKTUR!!! Gönül rahatlığı ile okuyabilirsiniz

Filmin yönetmenlik koltuğunda Sihirbaz (The Illusionist 2006), The Lucky Ones (2007), Limit Yok  (Limitless 2011), Olacak iş Değil (The Upside 2017) filmlerinin başarılı yönetmeni Neil Burger oturuyor. Junkie XL ve Hans Zimmer gibi ustalar filmin müziklerinde yer alıyor.  Film Fütürist distopya atmosferini çok başarılı işlemiş. Görüyoruz ki insanların nasıl belli tabulara konularak köleleştiği acı gerçeğini görüyoruz. Fakat insanlar bu köleliklerini görmezden geliyor. Filmin kurgusu, oyunculukları ve işleyişi çok başarılı olmuş. Tris (Shailene Woodley), Four (Theo James), Jeanine (Kate Winslet), Eric (Jai Courtney), Natalie (Ashley Judd), Marcus(Ray Stevenson), Christina (Zoë Kravitz), Peter(Miles Teller), Caleb (Ansel Elgort), Tori (Maggie Q) çok başarılı oyunculuk çıkartmışlar ve karakterlerinin haklarını vermişler. Film normal bir hikaye gibi gidecekler ortalarında farklı bir yöne evriliyor. Uyum sağlamaya çalıştığınız grup sizin sonunuz, toplumun sorunu ya da sonu olabileceğinde neler yapabilirsiniz? Filmin dikkat çeken noktalarından bir tanesi de dinlerin olmaması!

Bilim Kurgu sevenlerin kaçırmak istemeyeceği türden. Ayrıca felsefik bir yapı içermesi de filmin artılarından.  Seyir keyfi veren başarılı bir uyarlama olmuş.

 

Yorumlar