Moon Knight 2022 (1. Bölüm Analizi) (Dizi Eleştirisi)



2021 yılının son MCU yapımları Hawkeye dizisi ve Spider-Man No Way Home filmi ile kapatmıştık. Hasret sona verdi bugün yani 30 mart 2022 de çok beklediğimiz Moon Knight dizisine kavuştuk. 

NOT:  Yazımda SPOİLER YOKTUR!!! Gönül rahatlığı ile okuyabilirsiniz

Oscar Isaac ve Ethan Hawke gibi kaliteli oyuncuların dizinin ana parçalarını oluşturması heyecan vericiydi. Dizinin başı karakterlerin nedir? ne değildir? gibi sorularını  kısaca izleyiciye sıkmadan aktarıyor. Bu şekilde kimin ne olup olmadığını dizideki karakterleri yerlerine koyabiliyoruz. Oscar Isaac oynadığı  Marc Spector  antik mısır  eserlerinin sergilendiği müzede hediyelik eşya kısmında  çalışıyor. Karakterini ele aldığımızda pısırık, öz güvensiz, şizofren vari, insanların görmezden geldiği silik bir karakter. Mesela Bazı şeyler anlatıyor  çocuklara bilgi veriyor antik mısır ile ilgili. Spector'a bu anlatmalarıyla ilgili deli gözü ile bakıyorlar bu günümüzde de var bu tarz insanlar ''farklı şeyler anlatılıyor bize anlatılan bazı şeylerin aslında farklı olduğunu'' söylediklerin de kalıplar dışına çıktıklarında insanlar deli gözü ile bakıyor.  Klasik Marvel espirilerinin yine olduğunu ama dozunda bırakıldığını söyleyebiliriz. Marc Spector karakteri bir bulmaca gibi, telefonda konuştuğu annesi mesela hiç karşılık vermiyor buradan şizofren mi diye düşünüyoruz. Sonra karakterin dengesiz tavırlarından dolayı çoklu kişilik bozukluğunda şizofreni bir hayat yaşadığını düşünüyoruz. Aslında dizi sanki puzzle parçalarını birleştirir gibi ilerliyor. Oscar Issac çok başarılı bir oyunculuk çıkartmış. Yalnızlığını balık ile gidermesi heykel ile dertleşmesi aslında üzücüydü. Gizem unsurlarının iyi olmasının yanı sıra antik mısıra uzanan bir hikaye anlatılması çok ilgi çekici olmuş. Ethan Hawkeye nin canlandırdığı Arthur Harrow karakterinin fantastik ve mistik güçlü bir karakter olması çok merak uyandırıcıydı. Aksiyon sekanslarında bizleri güzel ters köşeye yatırdılar farklı bir aksiyon sekansları izledik. Neyin ne olduğu konusunda hep soru işaretleri bıraktılar. Antik Mısırın Venom'u gibiydi Marc ve Moon Night in bağları Eddie Brock ve Venom gibiydi ama daha ciddi ve daha güzeldi. Yansıma metaforları çok başarılı işlenmiş.(aynalar, su birikintileri, pullar...) Müzikleri çok güzeldi antik mısır müzikleri ve günümüz müzikleri güzel harmanlanmış. Arthur Harrow'un motivasyonu çok başarılıydı. Peşinde olduğu antik mısır böceği neydi? Mısır Tanrısı Ammit bağlantılı bir hikaye var. CGI efektleri çok başarılıydı. Eğer söylentiler doğruysa Bu, önceden oluşturulmuş karakterleri içermeyen ilk Marvel Stüdyo serisi.

 İlk bölümde güzel soru işaretleri bırakıp, gizemli havasını antik mısır ile harmanlayan, bulmaca havasında ilerleyen, gerilim dozu yüksek, aksiyon sekanslarına farklı yaklaşan, izlerken  izleyiciyi paranoyak seviyesine çıkartan, süresi dozunda tatmin edici güzel başarılı keyif ve heyecan verici bir bölüm olmuş.

Yorumlar