Kazanma Hırsı | Any Given Sunday 1999 (Günün Tavsiye Filmi) (Film Eleştirisi)

 



Yetenekli olmak yetmez Lider olmak için takım arkadaşlarının saygısını kazanmalısın. Sharks’ların yıldız oyun kurucusu Jack 'Cap' Rooney (Dennis Quaid) kritik maçta sakatlanır. Oyuna giren 2. Oyun kurucu da sakatlanır, artık son çare pek oynamayan 3. Oyun kurucu Willie Beamen (Jamie Foxx)dır. 3 maçtır kazanamayan Sharks’lar için işler hiçte iyi gitmiyordur.  Tony D'Amato (Al Pacino) koçluğundaki takım ya toparlanacak ya da finallere katılma umutlarını yitirecektirler. Bu zorlu durumun üstesinden nasıl gelecekler?

NOT:  Yazımda SPOİLER YOKTUR!!! Gönül rahatlığı ile okuyabilirsiniz

Filmin yönetmenlik koltuğunda Snowden (2016), Borsa (Wall Street 1987),  JFK: Kapanmayan Dosya (JFK 1991), Müfreze (Platoon 1986) filmlerinin yönetmeni Oliver Stone yer alıyor. Oyuncu kadrosunda ise Al Pacino, Dennis Quaid, Cameron Diaz, James Woods, Jamie Foxx, LL Cool J, Matthew Modine, Jim Brown, Lawrence Taylor, Aaron Eckhart, Lauren Holly gibi kaliteli isimler yer alıyor. Genellikle bu tür filmler biyografi filmi olur bu yapımın biyografi filmi olmaması hikaye akışı ve işleyişi acısından daha geniş çaplı olmuş.  Filmin maç sahneleri çok başarılı ve gerçekçi, kısa kısa geçmek yerine detaylı işlenilmiş bu da filmi yaşamanıza neden geliyor. Lider olmak için yetenekli olmak yetmez Gerçek bir Lider takım arkadaşlarının saygısını kazanıp bir bütün olduğunda Lider olur. Al Pacino oyunculuk dersi veriyor muazzam oyunculuk çıkartmış. Dennis Quaid ve Jamie Foxx iyi iş çıkartmış olmasına rağmen Cameron Diaz vasat bir oyunculuk sergiliyor. Filmde kısa sürelide olsa Efsanevi aktör Charlton Heston’u görmek güzeldi.

 Koçun takıma yaptığı konuşmalar efsaneydi bir spor takımının Antrenörü iseniz oyuncularınızın Motivasyonunu yükseltmeniz için yani gaza getirmek için bu konuşmalar oyunculara izletebilinir.  Müzikler ve şarkılar çok başarılı. Kamera açıları ve çekim teknikleri çok iyi Diyaloglar ise çok başarılıydı. Yağmur sahnesindeki damlalar çok hoşuma gitti. 2 Unlimited - Twilight Zone (7" Instrumental) çaldığı sahnede etkilenmemek ve unutmak mümkün değil.  Filmin anlatmak istediği başka şeylerde var mesela medyanın toplum üzerinde olan etkisi, takım içi ve dışında dönen alavere dalavereler seyirciye iyi yansıtılmış. İnsanların çıkarları ve arzuları için nasıl entrikalar yaptığını görüyoruz. Filmin süresi ise oldukça doyurucu. Azim, mücadele, hırs, pes etmemek, kararlılık, saygı ve inanmak. Başarı ve başarısızlık santimlere bağlı…

 Amerikan futbolunu sevip sevmemeniz hiç önemli değil. Spor seviyorsanız bu filmi kesinlikle izlemelisiniz. Etkileyici sahneleri, başarılı işlenmiş hikayesi ve finali ile sizi hoş tutacak. Film bittiğinde ise tadının damağınızda kalacağı aşikâr. 

Yorumlar