Kara Yengeç | Black Crab 2022 (Film Eleştirisi)

 



Post Apokaliptik (‘’Kıyamet ve kıyamet sonrası kurgu, Dünya medeniyetinin çökmekte olduğu veya çöktüğü bilim kurgu, bilim fantezisi, distopya veya korkunun bir alt türüdür’’) zamanda geçen film insanların yaşadığı acıları gözler önüne seriyor. Yıllardır sürüp bitmeyen sert kış ve savaş insanlarda oldukça derin yaralar açmıştır. İnsanlar Hem soğuk hem açlığın pençesi hem de can pazarının ortasında mücadele veriyordur. Savaşı bitirmek için görevlendirilen altı asker savaşın seyrini değiştirecek bir görev alır. Ne taşıdıklarını bilmeyen askerler donmuş denizi buz patenleri ile aşmak zorundadırlar. (İsveç yapımı film)

NOT:  Yazımın bundan sonraki kısmı SPOİLER içerir!!! Filmi izlemeyenler yazının devamından uzak durmalarını öneririm!!!

Milenyum üçlemesi (Ejderha dövmeli kız,Ateşle oynayan kız, Arı Kovanına Çomak Sokan Kız,Ejderha dövmeli kız 2009), Sherlock Holmes: Gölge Oyunlar (Sherlock Holmes: A Game of Shadows 2011), Prometheus (2012), İntikam Benim (Dead Man Down 2013), Kirli Para (The Drop 2014), 44. Çocuk(Child 44 2015), Gizli Kod (Unlocked 2017), Yedinci Hayat (What Happened to Monday 2017), Bright (2017), Stockholm (2018) filmlerinin yıldızı Noomi Rapace (Caroline Edh) başrolde yer alıyor. Film tek bir karakterin gözünden ilerliyor. Filmin çok kopukluğu ve soru işaretleri var. Olayların neden olup olmadığı, nasıl başladığı, hikayenin bütünü gibi merak edilen şeylerin cevaplarını alamıyoruz.  Tek bir karakterin gözünden ilerlediği için film karakterin yer almadığı diyalog ve sahne filmde yok. Aslında bu anlatış biçimi Son Umut (Children of Men 2006) filmine çok benziyor. Son umut filminde de buna benzer ait atmosfer ve post apokaliptik bir dünya vardı. Yönetmenin kamera açıları ve hikaye anlatma biçimi güzeldi. Filmin görselliği, oyuncuların kostümleri ve çatışma sahneleri çok gerçekçiydi. İnsanların yaşadığı yokluk kıtlık çaresizlik güzel yansıtılmış. Sert kış ve soğuk çok başarılı işlenmiş. Kar, Karanlık ve ışığın kontrastı genellikle çok iyi yapılmış ürkütücü olması gereken yerlerde güzel yansıtılmış.  Filmin çok soru işareti vardı. Kar fırtınası nasıl başladı? Elektrikler kar fırtınasından önce ne zaman gitti? Savaş kimlerin arasında? Savaş neden çıktı? Düşman kim? Kızını kaçıranlar neden Caroline’yi kaçırmadı? Filmin soru işaretleri Fransız yapımı Bir Nefes Ötede (Dans la brume 2018) filmindeki gibi olaylarının nedenleri askıda kalmıştı.

Caroline Edh ve yanındaki ekibi albaydan aldıkları emir ile götürecekleri paket savaşın bitmesine vesile olacaktır. Patenlerle donmuş suların üstünden gitmek hem riskli hem de çok zordur. Göreve çıkan askerler gönülsüzdür fakat üst rütbeli ve yetkililer emirleri vermiş seçim şansları yoktur. Caroline Edh ise kızını görebilme umudu ve Motivasyonu ile yola çıkar.

Aldıkları emirde taşıdıkları paketi açmamaları Emri verilmiştir. Tahmin edilebilir bir filmdi. Askerler, savaş ve taşıdıkları paket. Ekibin zaten yolda tek tek eksileceğini tahmin etmek hiçte zor değildi. Özellikle yolda rastladıkları yaşlı çiftin evinde yemek yerken yaşlıların saldıracağı ön görülebilir olmasına rağmen güzel sahneydi. Yolda tek tek eksilirken paketi açmaya karar veren askerin paketi açtığında taşıdıkları şeyin bir çeşit virüs bir biyolojik silah olduğunu bilmeleri aslında her şeyi anlamalarına yol açıyor. Savaşın sonu dedikleri aslında her şeyin sonudur. Yani dünyadaki milyarlarca insanı yok edeceklerdir.  Sadece zengin ve elitler sığınaklarında kalıp hayatta kalacaklardır. Her şeyi sonlandırmak için her şeyi yok edecekler cümlesi filmin en can alıcı noktasıydı. Aslında filmin anlatmak istediği buydu.İnsanların çektiği, acı,yoksulluk,açlık elitlerin umuru değil tek dertleri kendileri ve dünyayı istedikleri gibi şekillendirmeleri. Zaten virüsü bulan askerde bunu vurguluyor.

Teğmen Nylund (Jakob Oftebro) ile Caroline Edh karakterlerini  ters köşe yapmaya çalışmışlar. Teğmen Nylund, Caroline aksine bencil değil aslında daha vicdanlı, duygusal ve merhametli bir yapısı vardır. Buz üstünde kovalamaca sahnesi oldukça etkileyiciydi Caroline Edh’nin motivasyonu çok başarılıydı. Kızı için milyarlarca insandan vazgeçmesi aslında bencilce bir davranıştı. Noomi Rapace karakterinin duygusuz, soğuk kanlı, acımasız ve annelik sevgisini iyi yansıtmış. İnsanların yaşaması için virüsü yok etmek yerine Kızını görebilmek için virüsü teslimat noktasına götürmek için teğmeni vurması gaddarlıktan öteydi. Tek bir kişi için milyonlar belki de milyarlardan vazgeçmek.

Kızı için verdiği bu seçimin aslında kendi duygularını ve zayıf noktasını kullanan rütbeliler ve yetkililerin onu kızı ile yönlendirip motive edip kandırması aslında kızından hiç haber alınamaması oldukça can alıcıydı. 

Kızının yokluğunun acı gerçekleri ile aslında yapması gereken şeyi zor olarak yapması filmin anlatmak istediği mesajlarından biriydi. Açlık Oyunları serisi, Ölümcül Labirent serisi,Uyumsuz serisi, kar küreyici bu tarz Post Apokaliptik filmlerde dikkat ettiyseniz yaşanan zaman diliminde dinlerin olmaması ilginç bir Anekdot.

Sonuç olarak ön görülebilirliği, klişe sahneleri, ilerleyişi ve akışı olsa da; atmosferi, sert kışı, görselliği ve anlatmak istediği mesajları, Post Apokaliptik dünyası ile keyif alınabilecek bir yapım olmuş.

Yorumlar