Gece Treni | Night Train 2009 (Günün Tavsiye Filmi) (Film Eleştirisi)



Noel gecesindeki dondurucu soğuk ve karlı havanın zorlu şartlarında trenle seyahat eden 2 yolcu (Leelee Sobieski,Steve Zahn) ve trenin emektar kondüktörü (Danny Glover) vagondaki ölü bir adam ile karşı karşıya kalırlar. Ölü adamın yanında taşıdığı gizemli kutu her şeyi değiştirecektir. Bu kutuyu ele geçirmek için neler yapacaklar?  Bu gizemli kutuda neyin nesi?

NOT:  Yazımda SPOİLER YOKTUR!!! Gönül rahatlığı ile okuyabilirsiniz

Filmin görsel Efektleri zayıf kalmış olsa da. Atmosferi gizemi, gerilimi ve tek mekanda geçen tren atmosferi çok başarılı işlenmiş. İnsanların ne denli kendi çıkarları için farklı yollara sapacağı gözler önüne serilmiş. Filmin en büyük artısı sonuna kadar gizemli havasını koruyup sürdürmesi daha da ötesi finalinde bile o gizemini koruyor olması çok başarılı olmuş. Filmini izlerken sıkılmıyorsunuz içine çeken bir yapısı var. Gizem ve gerilimi iyi harmanladıkları için sonuna kadar merak uyandırıyor. Gutman ( Constantine Gregory ) ve Kahire ( Jo Marr ) karakterlerinin isimleri, Malta Şahini ( The Maltese Falcon 1941) filmindeki Sydney Greenstreet ve Peter Lorre'nin canlandırdığı karakterlere doğrudan gönderme yapılması çok hoştu. Aynı sene çıkan Kutu (The Box 2009) filmi tadında ve benzerliğinde olduğunu söyleyebiliriz. Hırsızlar Ordusu (Army of Thievess 2021) ve Ölüler Ordusu (Army of the Dead 2021) filmlerinin sevilen oyuncusu Matthias Schweighöfer’i bu filmde görmek iste oldukça keyifliydi. Filmdeki kutu acaba Pandora'nın Kutusu mu?  (''Pandora'nın Kutusu, Antik Yunan efsanelerinde geçen ve içinde kötülüklerin bulunduğuna inanılan sihirli kutu. Efsaneye göre Prometheus, Tanrı Zeus'tan gizlice ateşi çalmış ve insanlığa vermiştir. Bu duruma çok öfkelenen Zeus, Prometheus'u o zamanlar kimsenin yaşamadığı Kafkas Dağlarında zincire vurdurur'')

Sonuç olarak:  Gergin atmosferdeki gizem ve gerilim unsurlarının iyi kurgulandığı, hikaye akışının iyi olduğu, kafadaki soru işaretlerinin merakından dolayı filmin içine çekmesi, kutudaki gizemin yorumlayama açık olması heyecan uyandıran güzel bir film olmuş.


Yorumlar