En Soğuk Düşman | Against the Ice 2022 (Film Eleştirisi)



Ejnar Mikkelsen tarafından yazılan ''Two against the ice'' kitabının gerçek öyküsü anlatılıyor filmde. 1909 yılında keşif gezisinde kaptan Ejnar Mikkelsen (Nikolaj Coster-Waldau) liderliğinde Kuzey Kutbu gezisinde iken kaptan ABD’nin Kuzeydoğu Grönland üzerindeki hak iddialarını çürütmeyi amaçlıyordu. Amerika'nın bu iddiası, Grönland'ın iki farklı kara parçasına ayrılmış olduğu varsayımına dayanıyordu. Fakat kaptan bunun gerçek olmadığına inanıyor ve bunu ispatlamak için ekipteki deneyimsiz Iver Iversen (Joe Cole) ile yolculuğa çıktığı hikayenin gerçek yüzü anlatılıyor.

NOT:  Yazımda SPOİLER YOKTUR!!! Gönül rahatlığı ile okuyabilirsiniz

Ülkeniz için ne tür fedakarlık yapabilirsiniz? Filmin oyuncu kadrosunda Nikolaj Coster-Waldau, Joe Cole, Heida Reed, Þorsteinn Bachmann, Charles Dance, gibi isimler yer alıyor. Klasik bir hikaye gibi gözükse de aslında hayranlık uyandıracak azim, mücadele, arkadaşlık hikayesi. Filmin ağır bir temposu var buna rağmen hikaye akışı iyi işlenmiş. Birkaç sahnede şoke olmadık değil. Duygulandığımız anlarda oldu. Köpekler çok tatlıydı.  Gerçek bir hikayeyi anlatması ise ister istemez filmi izlerken sizi içine çekiyor. Neredeyse 900 gün süren mücadele hiçte kolay değildir. Sınırlı kaynaklar, zorlu yaşam koşulları ve dondurucu soğuk.  Filmin süresi biraz daha kısaltılsaydı daha iyi olabilirdi sanki ama yönetmen anlatmak istediği hikayenin en derinliklerine inmek istemiş. İçinizi ısıtacak sahnelerde mevcut filmde. Filmin görselliği dondurucu soğu ve karı iliklerinize kadar hissediyorsunuz. Filmin görselliği çok başarılıydı.

Ahım şahım bir film olmasa da yaşanmış bir olayı anlattığı için fena olmayan bir yapım olduğunu söylemek mümkün. Filmi izlerken dersler ve bilgiler alacağımız kesin.

Yorumlar