30 Gün Gece | 30 Days of Night 2007 (Günün Tavsiye Filmi) (Film Eleştirisi)



Alaska’nın ücra bir kasabası her sene 1 ay boyuna karanlığa gömülür. Bu 1 ay karanlıktan faydalanmak isteyen kana susamış vampirler kasaba insanlarını gözüne kestirmiştir. Hayatta kalmak için tek çare 30 gün sonra doğacak güneştir. Kar fırtınası, dondurucu soğuk, geçmeyen günler ve kana susamış vampirler  yaşamak için neler yapabilecekler?

NOT:  Yazımda SPOİLER YOKTUR!!! Gönül rahatlığı ile okuyabilirsiniz

Alacakaranlık Efsanesi: Tutulma (The Twilight Saga: Eclipse 2010), Black Mirror: Bandersnatch (2018) filmlerinin yönetmeni David Slade bu filminde aynı görevini üstleniyor. Josh Hartnett, Melissa George, Danny Huston, Ben Foster, Manu Bennett gibi kalbur üstü isimler oyuncu kadrosunda yer alıyor. Vampir filmleri arasındaki yapımların en özgünlerinden birisi olduğunu görebiliyoruz. İlgi çekici konusu, gizemi, gerilimi, korkusu, görselliği ve karlı atmosferi, duygusallığı, makyaj ve görselliği ile çok başarılı iş çıkartmışlar.  Temposu ise çok başarılı asla izlerken sıkmıyor sizi.  Dondurucu soğuğu iliklerinize kadar hissettiriyor yapım.  Oyuncuların rollerini iyi yansıtmış. Özellikle Ben Foster ve Josh Hartnet karakterlerini oynama açısından gerçekçi olmuşlar. Kamera açıları da fena değildi. Filmin sonu da insanda izler bırakan gayet başarılıydı. Filmin en can alıcı noktalarından bir tanesi Vampirlerin tamamen orijinal bir dil konuşmasıydı. Film için Yeni Zelanda üniversitesinde bir tane dilbilim profesörünün yardımıyla bu dil yaratılmış. Yapımın ilginç dipnotlarından birisi ise film Yeni Zelanda'da çekildi. Oyuncu kadrosunun hemen hemen yarısı Kivi veya Avustralyalı oluşu.

Sonuç olarak:  Vampir filmlerini seviyorsanız, karlı hava ve dondurucu soğuk atmosfer filmlerini seviyorsanız, gerilim türünü seviyorsanız tam sizlere göre. Keyif alınabilecek başarılı bir film.


Yorumlar