Stalingrad Dogs, Do You Want to Live Forever? 1959 (Günün Tavsiye Filmi) (Film Eleştirisi)



Dünyanın başına bela olan insanlık dışı Nazi ideolojisine kim dur diyecek? Tarafsız gözle anlatılan, savaşın o acı yüzünü gösteren, insanların nasıl çileler çektiğini anlatan harika bir film. Yöneticilerin keyfini sürerken masumların acı çektiği savaş. İnsanlığını kaybetmemiş bir Teğmen Nazilerin gerçek yüzünü git gide anlamaya başlar.

NOT:  Yazımda SPOİLER YOKTUR!!! Gönül rahatlığı ile okuyabilirsiniz

Sene 1943 gözünü karartmış Hitler Rusya’yı ele geçirmeye kararlıdır. Bırakın insanları askerlerinin çektiği acı bile umurunda değildir. Oberleutnant Gerd Wisse (Joachim Hansen) olayların içine girdikçe nasıl bir zalimliğin ortasında kaldığını görür. Filmin tarafsız gözle anlatılması çok güzeldi. Dönemin atmosferi, çilesi, dertleri vahşeti gözler önüne seriliyor. Savaşın en kanlı ve en vahşi dönemini görüyoruz. Filmin gerçeğe yakın olması da çok başarılı olmuş. Genç Teğmenin Ruslara yardım etmesi ardından Ruslarında ona yardım etmesi çok dokunaklıydı. Savaşta askerleri en öne süren komutanların iş başa düşünce nasıl kaçtığı gözler önüne seriliyor. Masa başında oturup ta bunca insana zulüm çektirmeye kimsenin hakkı yok. Ten rengi, dil,din ırk değil tek gerçek insanlıktır ve bunlar asıl gerçektir. Kimsenin kimseye üstünlüğü yoktu nefes alan herkes eşittir.

Film o kadar güzel gerçekleri gözler önüne seriyor ki savaşın kaybedeni yalnızca masum insanlar. Oldukça dokunaklı, gerçekleri gözler önüne seren, Rusların nasıl Nazileri durdurduğunu anlatan, savaşın çirkinliğini gösteren bir başyapıt.  Mutlaka izlenmesi gereken ve dersler alınması gereken bir film.

Yorumlar