Spotlight 2015 (Günün Tavsiye Filmi) (Film Eleştirisi)



Gerçeklerin er ya da geç ortaya çıkma gibi bir huyu vardır. Katolik kilisesini kökünden sarsan bir olay. Boston Globe gazetesinin tüm engelleme ve baskılara rağmen yerel Katolik Başpiskoposluğu içindeki büyük çocuk tacizi ve örtbas skandalını nasıl ortaya çıkardığının gerçek öyküsü anlatılıyor.

NOT:  Yazımda SPOİLER YOKTUR!!! Gönül rahatlığı ile okuyabilirsiniz

Yıllardır saklı kalan gerçekler, örtbas edilen suçlar ve hayatları Travma ile mahvolan insanlar. Filmin kadrosunda Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber, John Slattery, Brian d'Arcy James,Stanley Tucci, Elena Wohl gibi yıldız isimler yer alıyor.

 Yıllardır bağlantıları sayesinde hasıraltı edilen kilisedeki taciz olayının detaylarına girildiğinde, üst düzey isimlere kadar uzanan bir ağ olduğunu görüyoruz filmde.  İnsanların dini ve makamlarını nasıl kendi çıkarları için kullandığını net anlıyoruz filmde. Belgesel tadındaki film izlerken insan çok üzülüyor. Bu tarz utanç verici olayların ört bas edilip yapanların elini kolunu sallayarak gezmesi insanı kahrediyor. Gazetecilerin tüm zorluklara rağmen mücadelesi takdire şayan.

Bazen bazı insanlara inanıp güvenmek gerekir. Aslında aradığımız şeyler bazen gözümüzün önündedir ama fark edemeyiz. İpuçlarını yakalamak için inanmak gerekir. Diyaloglar üzerinden ilerleyen, ağır temposu olmasına rağmen anlatmak istediğini güzel bir şekilde anlatan merak uyandıran bir film. Tüm zorluklara ve engellemelere rağmen kötülüklerle başa çıkılabildiğini görüyoruz. İnsanın mücadele etmesi gerektiğini görüyoruz.

Filmin çok can alıcı diyalogları vardı bunlardan bir tanesi;

-"Piskopos eve geldi, daha önce böyle bir şey olmadığını şikayette bulunmamamızı istedi"

-"Peki annen ne yaptı?"

-"Annem mi? Ona kurabiye ikram etti"

2016 Oscar ödüllerin de en iyi film ve en iyi özgün senaryo ödüllerini Spotlight filmi kazanmıştır. Oyuncuların performansı çok başarılıydı. İnsanların bazı şeylere körü körüne bağlanıp o yüzden kötülükleri görmezlikten geldiği anlatılıyor yapımda.  İnsanların inançlarının nasıl kendi çıkarları uğruna kullanıldığı gösteriliyor. Merak uyandıran, gerçek bir mücadeleyi anlatan filmin sonunda ise kalbinize dokunacak şekilde tamamlanan başarılı film olmuş.


Yorumlar