Şeytan Geçidi | The Dyatlov Pass Incident, Devil's Pass 2013 (Film Eleştirisi)



Gerçek olaylar üzerine kurgulanmış bir film. Dyatlov geçidi vakasını bilir misiniz? ‘’ Dyatlov Geçidi vakası veya Dyatlov Geçidi kazası, 9 kayakçının Ural Dağları'nda tahminen 2 Şubat 1959 gecesinde gizemli ölümlerini belirtmek için kullanılır.’’  Bu gizemli olay hakkında birçok teori ve hikayeler ortalıkta dolaşmıştır fakat işin aslı nedir?  Bir grup öğrenci Dyatlov Geçidi vakasının gerçekleştiği yere olayın belgeselini çekmek için  gitmeye karar verirler ve hazırlıklar başlar. Olay yerine git gide yaklaştıkça öğrendikleri sırlar tehlikeli bir hal almaya başlar. Karlı atmosferi, o dağın soğu, olayların gizemi ve final sahnesindeki kısmı ile şok olacaksınız. Esrarengiz, gizemli ve ürkütücü bir olay.

NOT:  Yazımın bundan sonraki kısmı SPOİLER içerir!!! Filmi izlemeyenler yazının devamından uzak durmalarını öneririm!!!

Normalde el kamerası ile çekilen filmleri sevmem fakat filmde gerçeklik havasını vermek için güzel kurgulamışlar. Bu yüzden gizem ve gerilim dozu yüksekti. Karlı havası, dağ ve Dyatlov Geçidinin olduğu yer çok başarılıydı. Film karakter tanıtımı ve olayların peşinden gidilmesi, ekibin toplanması ile başlıyor. Yer yer gizem havası güzel veriliyor. Bazı uzatılmış gereksiz sahneleri yok değildi. Çadırda sevişme sahnesine ne gerek var? Hele böyle risk altındaki bir ortamda!!! Bir sürü iddaa bir sürü söylenti bir sürü teori? Acaba hangileri doğru? Öğrenmenin tek bir yolu, olayların olduğu yere gitmek. Aslında konu itibariyle ellerinde iyi bir malzeme olmasına rağmen kurguda çok hataları vardı. Yer yer gizem havasını güzel verimiş buna rağmen film ilerlerken bir şeyler eksik bunu hissediyoruz. Son kısımda biraz tempo artıyor bu güzeldi. Ayrıca başlarına gelen olayları kaçarken bile delil olarak kayda almaları akıllıcaydı.

Boyut kapıları, zamanda yolculuk, deneyler üzerinde bir sonuç çıkıyor finalinde. O boyut kapısından geçince insanların değişmesi çarpıcıydı.  Doğru mu değil mi bilemeyiz elbette. Sonuç olarak eksiği çok olsa da sonunda ne olacak diye merakla izlettirdiğini söylemek mümkün.

 

Yorumlar