Ölümüne Kaçış | Essential Killing 2010 (Günün Tavsiye Filmi) (Film Eleştirisi)



Hayata kalma mücadelesinde sınırları ne kadar zorlayabilirsiniz.  Afgan savaş esirinin kaçış hikayesi. Dondurucu soğuk, karlar ortasında amansız engeller, yiyecek sıkıntısı, neredeyse dinlenmeye fırsat bile yok. Sürükleyici ve gerim dozu yüksek olan film de izleyiciyi sıkmadan ilerleyen ilginç bir film. Az diyalogu olmasına rağmen film oldukça başarılı olmuş diyebiliriz. Karlı film severlerin kaçırmak istemeyeceği bir hayatta kalma filmi.  Birkaç kusuru olup, finalindeki soru işaretleri aydınlatılsaydı daha başarılı bir film olabilirdi. Aslında film bizim bakış açımızı o savaş esirine odaklanmamızı istiyor. İnsandaki Zalimlik ve merhamet duyguları iyi anlatılmış. Ders çıkarılabilecek güzel bir hayatta kalma filmi. Sizi sarsacak birkaç sahnesi olduğunu da belirtelim. Oldukça gerçekçi sahneleri var. Filmin Atmosferi ve görselliği ise oldukça başarılıydı. Sıkılmadan izlenebilecek türü için iyi bir film.

NOT:  Yazımın bundan sonraki kısmı SPOİLER içerir!!! Filmi izlemeyenler yazının devamından uzak durmalarını öneririm!!!

Suçunun ne olduğunu bilmediğimiz Afgan esir türlü işkenceler yapıldıktan sonra nakledildiği sırada bir kaza olur ve o sırada bir şekilde kaçmayı başarır. Peşindeki askerlerden kurtulmak hiçte kolay değildir dinlenmeye bile fırsat yoktur. Çok etkileyici kısımlar vardı mesela Kaçarken yaralanıp peşinden köpekler geldiği anda, yaralı ayağındaki kanlar içindeki çorabını başka bir köpeğe bağlayıp peşindekileri bir süreliğine atlatması, uçurumdan aşağı yuvarlanıp suya düşmesi, açlıktan karınca yuvasını kazıp karıncaları yemesi, ağaç kabuğu yemesi oldukça başarılı sahnelerdi. İnsanın çaresizlik esnasında yaşamak için neler yapabileceğini gözler önüne seriyor. Hem kaçıyor hem de başına türlü felaketler geliyor.

Üzerine düşen ağacın altında bir gün kalıyor, kurtulurken gereksiz davranarak oduncuyu öldürmesi gereksizdi. Aslında kendisine yapılan zulmün, nefretinin acısını oduncudan çıkartı patlama noktası oldu diyebiliriz. Bir nevi yaşama içgüdüsü ile yaptı oduncuya ama hiç gereği yoktu yapmayabilirdi.  En etkileyici kesim ise emzikli kadından süt içmesiydi.  Etkileyici sahneydi fakat kadının çocuğu ile karlı yolda o bisikletle ne işi vardı?

 Yaralı tam ölecek derken bir kadının vicdana gelip, evine alıp yardım ve tedavi ediyor. Hatta koruyor. Ama tam iyileşmeden yaralı adamı salıp, resmen ölüme terk etmesi anlamsızdı. Finali iyi bağlayamadılar. Kadını madem salacaktın neden adama yardım ettin?  Finalini daha güzel bağlasalardı ve bazı soru işaretlerini giderselerdi daha iyi olabilirdi ama yönetmen soru işaretleri ile bitirmeyi tercih etmiş. Vincent Gallo oldukça başarılı bir oyunculuk sergiliyor böyle filmler kolay değildir ama tek başına bu işin üstesinden iyi gelmiş.


 

Yorumlar