Everest 2015 (Günün Tavsiye Filmi) (Film Eleştirisi)



1996 senesinde Everest dağının zirvesine çıkmaya çalışanların Hikâyesinin anlatılığı, Everest (2015) filmi yaşanılan olayları beyaz perdeye yansıtıyor. Görselliği oldukça şahane, filmi izlerken o dağın o soğuğunu o karını hissediyorsunuz. Manzaralar müthişti.  Filmin süresi 2 saat olmasına rağmen konuyu çok güzel kurgulayıp işlemişler buda sıkmıyor. Alınması gereken derslerde yok değil. İnsanın hayatında bir hedefinin bir amacının olması ve o uğurda neler yapılabileceği gözler önüne seriliyor.

 Filmin oyuncu kadrosu tam bir yıldızlar geçidi. Jason Clarke, Jake Gyllenhaal, Josh Brolin, Sam Worthington, Martin Henderson, Emily Watson, Michael Kelly, Keira Knightley, Elizabeth Debicki, Vanessa Kirby, Robin Wright  gibi çok sağlam oyuncular var. Yönetmenlik koltuğunda Biyografi ve hayatta kalma filmlerini iyi işleyen Baltasar Kormákur oturuyor. Yönetmeninin Nefes Nefese (Inhale 2010), Son Vurgun (Contraband 2012), Derin Sular (Djúpið - The Deep 2012), Zorlu İkili (2 Guns 2013), Sürükleniş (Adrift 2018) ve 6 bölüm yönettiği Trapped dizisi gibi güzel işleri var. Film izleyiciyi sıkmadan gidişatı iyi işliyor ve Hikâye sonuna iyi bağlıyor. Diyaloglar çok başarılı. Filmin sonu oldukça güzel işlenmiş o gizem, o hayatta kalma mücadelesi o dramatik sahneler izleyenleri etkiliyor.  Aile bağları iyi anlatılmış. Filmin sonundaki gerçek görüntüleri, gerçek karakterlerin olaydan sonraki hallerini görmek duygulandıracak cinsten. Sakin temposuna rağmen özellikle final bölümü çok etkileyiciydi. Karlı filmleri ve doğaya karşı mücadele yapımlarını seviyorsanız çok beğeneceğiniz bir film. Filmi izlerken daha iyi anlıyoruz ki bu tür tırmanışlarda planlar çok önemli bir dakika bile çok kıymetli.

NOT:  Yazımın bundan sonraki kısmı SPOİLER içerir!!! Filmi izlemeyenler yazının devamından uzak durmalarını öneririm!!!

Filmi izlerken görüyoruz ki insan hayalleri uğruna hedefleri uğruna her şeyi göze alabiliyor. Hastasınız, gücünüz yok zaman yok ama o son tırmanışı o zirveyi görmek istiyorsunuz. Belki de bu durum sonlarını getirdi diyebiliriz.  Mesela Beck Weathers (Josh Brolin) ve Scott Fischer (Jake Gyllenhaal) durumları kötüleşiyorken zorlamaları gerekiyor muydu? Vazgeçseler hayatta kalabilecekleri aşikardı. Rob Hall (Jason Clarke) için kırılma anı Doug Hansen (John Hawkes)’in zaman olmamasına rağmen ısrarla geri dönmek istemeyip zirveyi görmeyi istemesi, Rob’ içindeki o insanlığı yüzünden geri dönmeyip Doug ile tekrardan zirveye geri tırmanması aslında kırılmaları oldu. Planlara sadık kalmayıp süreleri aşınca bu kötü son geldi. Fırtınanın da etkisi yok değil tabi ama bu tür durumlar da her ihtimali göze önünde bulundurup risk almamaları gerekirdi hele ki fırtına yaklaşırken. Helikopterin kurtarma sahnesinde gerilim dozu oldukça yüksekti. Filmin o yaşanmışlığı hissettirmesi güzeldi fakat daha iyi yansıtılabilirdi final bölümü olan kısmı. Son kısımdaki Rob’un Telsiz ile konuşma bölümü insanı oldukça etkiliyor.

Filmin sonunda gerçek resimleri görünce, göz yaşlarını tutmak kolay olmadı. Hayatta kalma mücadelesi, gerçek yaşanılanları anlatması ve son kısımdaki gerilim dozuyla başarılı bir film olmuş. 


 

Yorumlar