Çernobil | Chernobyl 2019 TV Mini-Series (Günün Tavsiye Dizisi) (Dizi Eleştirisi)



HBO kanalı dediğimiz zaman herkesin aklına direk Game of Thrones gelir fakat HBO kanalının efsane dizileri vardır. Pasifik cephesi (The Pacific), Kardeşler Takımı (Band of Brothers), Westworld, True Detective, The Sopranos, OZ, Boardwalk Empire gibi buram buram kalite kokan yapımlar. İzlemeyenlerin bu dizilere bakmasını tavsiye ederim.

NOT:  Yazımda SPOİLER YOKTUR!!! Gönül rahatlığı ile okuyabilirsiniz!

Film ve dizi sektörünün kısır bir döngü içerisinde olduğunu artık bilmeyen kalmadı.. Bu kısır döngü içerisinde HBO harika bir yapıma imza attı. Çernobil (Chernobyl) faciasını hepimiz biliyoruz az veya çok bir bilgimiz var bu konuda. 1986 Nisan ayında Rusya da nükleer çekirdeğin patlaması ile büyük bir facia meydana gelmiş, insanlar radyasyona maruz kalmış, yaşamını yitirmiştir. Yıllar geçmesine rağmen olay yerinde ve çevresinde ot bile bitmemiştir. HBO kanalı facianın bilinmedik yönlerini gözler önüne sermeyi kafasına koydu ve bizlere Chernobyl dizisini verdi. Stellan Skarsgård (Good Will Hunting, Lambeau, MCU), Jared Harris (The Curious Case of Benjamin Button, Sherlock Holmes: A Game of Shadows, Allied, The Man from U.N.C.L.E.) gibi yıldız oyuncularla süslemişler. Dizi o karanlık havayı çok iyi vermiş çaresizliği ve umutsuzluğu. Aslında bir nevi bu dizi bizlere nükleer bir saldırıda  yaşanacak olayları da ders niteliğinde anlatıyor. Dizide Bazı yüksek yerdeki yöneticilerin nasıl hatalarını kabul etmeyip ısrarla bildiğini okumalarına şahit oluyoruz. Mesela ben izleyene kadar diziyi radyasyonun yan etkilerini, ilk olağan hallerini bilmiyordum! izleyince öğrendim. Akıllara Suriye de elma kokulu atılan nükleer bombalar geliyor. İnsanların ne güzel koku deyip içine çekip katledilmesi. Maalesef dünya sessiz bu katliama.

Dizi konusu ve sonunu bildiğimiz halde kendisine öyle çekiyor ki başından kalkmak istemediğiniz anlar oluyor. Bu faciayı Beş bölümlük bir seride anlatılmak istenmiş ve bence bu konuda oldukça başarılı olmuşlar. Diziyi bitirdikten sonra bazı şeyleri gözden geçirmemize vesile oluyor. Hazır mısınız Chernobyl faciasının detaylarına bilinmediklerine?




 

Yorumlar