All of Us Are Dead 2022 (1.ve 2.Bölüm analizi) (Günün Tavsiye Dizisi) (Dizi Eleştirisi)

 



Son zamanlar da Güney Kore yapımlarının atağa geçip zirve yaptığını görebiliriz. Squid Game (2021) dizisi başarısı ve milyonlarca izlenme oranı ile 2021 senesine damgasını vurmuştu. The Silent Sea (2021), Hellbound (2021)  gibi hiçte fena olmayan Güney Kore dizileri geldi.  Zombi Ekspresi (Train to Busan2016), Alive (2020), Rampant (2018), Yarımada (Peninsula, Train to Busan 2 2020),  Çıkış (Eksiteu 2019) gibi iyi Kore filmlerini gördük. 

Bir lise de patlak veren Zombi salgını içerisinde kapana kısılsanız hayatta nasıl kalabilirsiniz? Çaresizlik, umutsuzluk, şaşkınlık, duygusallık, zor kararlar, duygusal bağlar. O çocuksu haller.  Özellikle cast seçimi oldukça başarılı olmuş. Bizim yerli yapımlar gibi 35 45 yaşında lise öğrencilerini oynayan oyuncular yok lise çağındaki 15-18 yaşındaki ergenlerin dizide oynaması çok güzel bir detay olmuş. İlk bölüm durgun başlayıp süresi çok uzatılmış olsa da 2. Bölümden itibaren World War Z (2013),  Zombi Ekspresi (Train to Busan2016) tadında bir tempo başlıyor. Gerilim dozu yüksek, aksiyonu ve gizem unsurları çok başarılı olmuş. Karakterler arasındaki o çaresizlik anındaki diyaloglar gayet başarılı. Okul ortamında güzel işlenmiş. Okulda başlaması ve orada kapana kısılmaları güzel işlenmiş. İnsanın kalbine dokunacak anlarda yok değil. Diziden ziyade her bölüm film tadında olduğunu söyleyebiliriz. İlk iki bölümün ortalama 1 saat gibi süresi var. Başı mantık hataları, gereksiz uzatılmış sahneleri ve ilk bölümün bazı düşük temposunu görmezden gelirsek çok keyif alabileceğiniz 2 bölüm olmuş. Dizinin lisedeki çocuklar üzerinden kurgulanması  ve öyle ilerlemesi  farklı bir bakış açısı olmuş.

NOT:  Yazımın bundan sonraki kısmı SPOİLER içerir!!! Filmi izlemeyenler yazının devamından uzak durmalarını öneririm!!!

1.Bölümün temposu çok ağır ilerliyor. Bunun sebebi ise karakterleri yeterince izleyiciye tanıtmak için yapmışlar. Bunu güzel düşünmüşler fakat daha kısa tutulabilirdi. Okuldaki zorba çocukların gücünün yettiğine nasıl baskı yaptığını görüyoruz bu sorun maalesef dünya da her okulda var. Kendisini derslere verip dünyadan soyutlamış çocukları dizide gördük. Gönül işleri, o çocuksu halleri, utangaçlıkları, arsızlıkları, şapşallıkları, arkadaşlık bağları çok güzel yansıtılmış. 1. Bölümün süresi izleyiciyi sıkmamak açısından daha kısa olabilirdi.  Özellikle Zombi salgını başladığından sonra camdan atlamaları sahnesi çok etkileyiciydi. Okuldaki kaos ortamı güzel yansıtılmış. O olayın ilk şoku öğrencilerde güzel lanse edilmiş.  2.  Bölümün ise temposu çok yüksekti, soluksuz bir tempo başladı diyebiliriz. Gerilimi, çok güzeldi. World War Z (2013),  Zombi Ekspresi (Train to Busan2016) filmlerinin tadını çok güzel veriyor. İntihar edecek kızı kurtarmaya giden öbür baskıya uğrayan çocuğu terslemesi mantıksızdı çocuk sana değer veriyor, sen ikimizde ezik diyorsun. Virüsün başlamasına sebep olan öğretmenin tam Motivasyonu net anlatılmadı. Ezilen insanlar için yaptım falan gibi şeyler söyledi ama soru işaretleri bırakıldı sanırım bunu ilerleyen bölümler için yaptılar.

Yangın hortumu ile camdan aşağı inip alt kata gitmeleri oldukça başarılı ve cesaret isteyen bir karardı.  Onca olay oldu okul yerle bir oldu, Resmen çoğu çocuk Zombi oldu, ama hala yetkililer gelemedi bir türlü.  Birde hadi okulda kapanan çocuklar neyse de bahçedeki çocuklar neden okul dışına kaçmıyorsunuz? Zombi virüsünün arkasında okul müdür ve öğretmenlerin parmağı olması ve hala ısrarla bir şey olmaz demelerine izlerken sinir olduk. 

 Genel olarak ele alırsak 1. Ve 2. Bölümün süreleri 1 saat olmaları film tadındaydı, gerilimi ve bazı sahneleri çok etkileyiciydi 2. Bölümün temposu çok yüksekti. En yakın arkadaşının gözleri önünde zombiye dönüşmesi ve ondan vazgeçmek bunu kabullenmek çok ağır bir yüktü bu çocuklar için.  Artıları eksilerinden çok fazla olduğu için başarılı bir yapım olduğunu söylemek mümkün. Bakalım 3. Ve diğer bölümler nasıl olacak? İzleyince göreceğiz işin sonu nereye varacak? Kimler hayatta kalacak? Kimler Kurtulacak?


Yorumlar