Yeni Düzen | New Order 2020 (Günün Tavsiye Filmi) (Film Eleştirisi)



Tam bir sofistike, muazzam bir gerilim, son derece kaos! Çaresizlik hiç bu kadar yoğun olmamıştı! Rüşvetler, yoksulluk, sosyal eşitsizlik. İnsanların dayanma gücünün son damlasına gelip, zenginlere karşı başlattığı isyanı anlatan Meksika – Fransa ortak yapım, Yeni Düzen (New Order 2021) filminin sizi derinden etkileyeceği aşikar. Meksika da geçen film, yoksul halkın ayaklanıp zenginlere karşı başlattığı isyanı anlatıyor. Zenginler kahrolsun sloganları ile yola çıkan isyancılar, gözlerine kestirdikleri zenginlere saldırıyor, yamalıyor. Meksika sokaklarında tam bir kaos hakim. İnsanlar can pazarında. İnsanların nasıl canileşebileceği, gözler önüne serilmiş. Filmi izlerken kimseye güvenmemeyi daha iyi anlayacaksınız. Final sahnesi ise izleyenleri oldukça etkileyecek. Filmini izlerken nasıl sonuna geldiğiniz anlamayacaksınız. Venedik Film Festivali Jüri Büyük Ödülü 2020 ve En İyi Özel Efekt Dalında Ariel Ödülü 2021 filmin bu başarıları kazandığını da sizlere hatırlatayım.

NOT:  Yazımın bundan sonraki kısmı SPOİLER içerir!!! Filmi izlemeyenler yazının devamından uzak durmalarını öneririm!!!

Film hastaneyi basan isyancıların, hastaneyi boşaltıp kendi yaralılarını yerleştirmesiyle başlıyor. Düğün gününü yaşayan Marianne ( Naian González Norvind) zengin bir ailenin kızıdır. Ve düğün sosyete düğünüdür. Eski çalışanları Roland, Elisa için ameliyat parası ister fakat istediğini bulamaz hatta terslenir. Yufka yürekli Marianne yardım etmek ister nikah memurunun geç kalmasını fırsat bilip kendisi yardım etmek için çalışanlarından Cristian ile arabaya atlayıp Roland’ın evine gitmeye karar verip. Sokaklarda zaten kaos hakimken yollar kapalıdır. Derken düğünü protestocular basar zenginleri yamalar, kimisini ise katleder. En şok edici olay ise çalışanlarının da bu isyana katılmasıdır.  Marianne’yi Cristian bir şekilde korur isyancılara karşı fakat Marianne rahat durmaz gitmek ister. Sokağa çıkma yasağı vardır. Olaylara ordu müdahale etmiştir. Cristian askerlere Marinanne’nin gitmek istemesinden dolayı Marinanne’yi söyler fakat askerler Marianneyi kaçırır. Aslında Filmin çarpıcı yanlarından birisi bazı askerlerin zenginleri kaçırıp işkence yapmalarını, fidye istemelerini zulüm yaptıklarını  gösterdiğinde şoke olmuştuk. Vicdanını kaybetmiş insanlar. Kimse kimseye zengin ya da fakir diye ayrım yapamaz o zengin bu fakir diye hor görüp kendinde bu zalimliği gösteremez. Ama insanların nasıl canileşebileceğini gözler önüne seriyor film.  Filmin can alıcı noktalarından Marianne’nin ailesi parayı verip kurtaracaklarını düşünüyor ama hem fidye isteyen askerler sözünde durmuyor hem de kabak Marinanne’ye yardım eden Cristian ve annesinin oluyor. Roland’ın sokağa çıkma yasağında Elisa için hastane ve doktor yardımı için sokağa çıktığın da askerler tarafından umursanmayıp katledilmesi çok üzücüydü. Marinanne’nin kurtulduğunu sandığımız ama asker tarafından vurulup olayın Cristian’a atılması. Ordunun olaylara bulaşmış askerleri ortadan kaldırıp infaz edip üstünü kapatması. Suçsuz insanların idam edilmeleri canımızı acıttı.

 Filmin soru işaretleri vardı? Mesela çeşmeden akan yeşil su ve kullandıkları yeşil renk neyi temsil ediyor, anlamı nedir? Bu anlatılmadı. Olaylar nasıl başladı birisi tetikledi mi?  Black Mirror 3.Sezon 1. Bölüm ‘’Nosedive’’ adlı bölümde gördüğümüz puanlama sisteminin Benzerini filmde yaşanan kaosdan sonra insanlara uygulanması?!!! Gerilim dozu yüksek, insanların nasıl hayatlarının bir anda mahvolduğunu anlatan, kimseye güvenilmemesi gerektiğini gösteren, bazı insanların nasıl canileşebileceğini anlatan sizi derinden sarsacak bir film. 

 

Yorumlar