Son Düello - The Last Duel 2021 (Günün Tavsiye Filmi) (Film Eleştirisi)

 



Unutulmaz film Gladyatör (Gladiator 2000)’ün yönetmeni Ridley Scott’dan Gladyatör filmi tadındaki yeni filmi; Son Düello (The Last Duel 2021). Filmin kadrosunda Matt Damon, Adam Driver, Jodie Comer ve Ben Affleck gibi yıldız isimler mevcut. Filmin konusu gerçek bir hikayeden uyarlama. 1370 – 1386 yılları arasında yaşananları anlatan film, Sir Jean de Carrouges (Matt Damon) ve Jacques Le Gris (Adam Driver) arasındaki soruna odaklı. 3 bölüm halinde 3 karakterin bakış acısı ile olayları anlatıyor.

 1. Bölüm özellikle Gladyatör filmi tadındaydı, kar sahneleri, savaş sahneleri ve filmin akışı çok başarılıydı. İzleyenlere güzel keyif veriyor. 2. ve 3. Bölümlerde ise tempo düşüyor. Ayrıca kadınlara kocalarının nasıl davranması gerektiğini, kadının bir obje değil, tıpkı bir çiçeği sular gibi onları da sevgi ile sulaması gerektiğini güzel anlatıyor. Yüzyıllardır kadınlara saçma sapan tabularla yaklaşan bağnaz kafalar hala değişmedi. Güçlünün güçsüzü ezdiği, insanlığın sadece mal varlığı, makam, mevki ile değerlendirdiği saçma bir dünyadayız yüzyıllardır. Filmde yüzyıllardır bazı insanların dini nasıl kendi çıkarları için kullandıkları güzel anlatılmış. Filmin müziklerin den; Duel Preparations, Leaving For Scotland, Marguerite de Carrouges, Returning Home, Jean de Carrouges, Managing The Estate, Court of King Charles, The Wolves, Confrontation, I've Never Seen You Like This, I Offer You A Name o kadar güzel olmuş ki, resmen o dönemi yaşatıyor insana. Filmi izlerken bir an içimden geçirdim, ‘’Dünyayı kadınlar yönetse, daha iyi bir yer olacağı kesin.’’ Filmden çıkarılacak derslerde var.

Filmin başı Gladyatör filmi tadında olsa da, bir Gladyatör filmi gibi aksiyon değil, aksine yaşanan olayları 3 farkı boyuttan anlatılan ve çözüme kavuşturulmaya çalışan düelloyu konu ediyor. En azından olayların nereye varacağını, neler olacağını merak ettirip, bir çırpıda filmin nasıl sonuna geldiğinize şaşırabilirsiniz. Ayrıca 3 bakış açısı ile olaylar anlatıldığı için, her an filmde düşünceleriniz değişebilir buda finalini sabırsızlıkla beklemenize ve bir an önce gelsin neler olacak düşüncelerinize yol açacak.

NOT:  Yazımın bundan sonraki kısmı SPOİLER içerir!!! Filmi izlemeyenler yazının devamından uzak durmalarını öneririm!!!

Ne kadar yakın arkadaş olursanız olsun, arkadaşınız sizin hayatınızı bile kurtarmış olsa, o insanın içindeki arzular yüzünden en yakın arkadaşınız sizi sırtınızdan vurabilir. Mevki makam için yapmayacağı entrika ve oyunlar yoktur. Bunun en iyi örneğini filmdeki Sir Jean de Carrouges (Matt Damon) ve Jacques Le Gris (Adam Driver) karakterlerinden görüyoruz. Pierre d'Alençon (Ben Affleck) ise izlerken sinirlerimizi aşırı derecede bozdu. Ayrıca günümüz içinde geçerli kesinlikle insanın karısını, kız arkadaşını en erkek arkadaşları ile tanıştırmaması ve samimi olmaması gerektiğini net anlıyoruz. Bunu filmde iyi göstermişler zaten gerçek bir hikaye, günümüzde de farksız değil. Ayrıca Sir Jean de Carrouges e sinir olmamak elde değil neden diyeceksiniz sen git karını adama öptür dudağından!!! olacak iş mi? Kadınında Le Gris’i yiyecek gibi gözleriyle süzmesi, zaten kadın düşkünlüğü olan Le Gris’in arkadaşının karısına göz koyması hep olayları tetikliyor. Kadın sonuna kadar kendini tecavüzden korumaya çalıştı. fakat yapılan hatalar büyüktü, mesela Jean’ın annesini tembih etmesine rağmen neden yalnız bırakıyor?  Marguerite de Carrouges (Jodie Comer) aslında insanlığının kurbanı oldu diyebiliriz. Bir ara Le Gris’i acaba Jean’ın annesi mi yolladı diye düşündüm, yaptıklarından dolayı. Marguerite’nin cesareti takdire şayandı.

Her şeyi kocasına anlatıp haklı olduğunu haykırmak istiyordu. Ama en yakın arkadaşları ile sırtını döndü. Marguerite’nin Kayınvalidesi ile olan diyalogu aslında filmin anlatmak istediği yaraya buzu basıyordu. Kayınvalidesinin: ''Gerçeğin bir önemi yok. Sanki hiç genç olmamışım gibi bakıyorsun bana. Ben de tecavüz edildim. Direnmeme ve iğrenmeme rağmen, Lordumun daha önemli işleri varken gidip ona ağladım mı?  ve hayatıma devam ettim.'' Sözleri her şeyi anlatıyordu. Film aslında insanlara bir şeyler anlatmak istiyor, tabi anlayabilmek esas mesele.

 

 


Yorumlar