Shang-Chi ve On Halka Efsanesi | Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings 2021 (Günün Tavsiye Filmi) (Film Eleştirisi)

 



MCU (Marvel Sinematik Evreni) 25. Filmi olan, Shang Chi ve On  Halka Efsanesi  gösterime girmeden önce kafalarda soru işaretleri vardı. MCU 24. Filmi Black Widow (2021) tam bir hayal kırıklığı idi. MCU 4. faz gidişatına hiçbir etkisi yoktu. Tek artısı After Credits Sahnesinde Yelena, Hawkeye(2021) dizisine bağlandı. DC’nin Wonder Woman (2017) başarısının etkisiyle, bizde kadın başrolün olduğu solo film yapıp, voleyi vurabilir miyiz? Diye düşünüp bu filmi çekmişler. Black Widow (2021), Captain America Civil War (2016)  filmi sonrası gösterime girse bir anlamı olurdu. Avengers End Game (2019) filmin de Natasha’ya veda etmiştik. Yani Black Widow filminin geçmişte geçeceği belliydi, ama bu kadar anlamsız olacağını düşünmemiştim. WandaVision (2021) ve  The Falcon and the Winter Soldier (2021) dizilerinin hayal kırıklığı Marvelin 4. Faza hiç iyi girmediğini, tamamen eskiden yaptığı iyi işlerin ekmeğini yediğini gösterdi. Özellikle WandaVision’da  Fox’un geçmişte film haklarına sahip olduğu X-Men filmlerinde oynayan Quicksilver (Evan Peters)’ı gösterip; ‘’aha paralel evrenler olacak!’’  ‘’Evrenler birleşti mi acaba?’’ diye bizleri heyecanlandırıp, sonunda öyle olmadığını görünce, izleyenleri hayal kırıklığına uğratıp tırnak içinde bizi resmen ‘’trollemişlerdi.’’

NOT:  Yazımda SPOİLER YOKTUR!!! Gönül rahatlığı ile okuyabilirsiniz!

Shang-Chi ve On Halk Efsanesi (Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings 2021) filmine gelecek olursak. Güzel yanları da vardı, kötü yanlarıda. Öncelikle iyi yanları ele alacak olursak. Karakter tanıtımı ben beğendim. Çok uzun sürmeden karakterleri tanıtıp hemen olaylara izleyenleri sıkmadan geçildi. Filmin müzikleri şahaneydi. Filmin şarkılarından Always Rising, Diamonds + And Pearls, In the Dark, Lazy Susan, Nomad, Fire In The Sky, Lose Control, Every Summertime, Never Gonna Come Down, Foolish, Clocked Out!, Act Up, Baba Says, Run It, Swan Song, War With Heaven, Hot Soup ve Warriors  dinlemenizi öneririm.  Özellikle dövüş sekansları ve CGI (Bilgisayar üretimli imgeleme) efektleri çok iyidi. Uzak doğu dövüş sanatlarını görmek güzeldi. Flashback sahnelerini beğendim. Shang-Chi’nin kardeşi Xialing (Meng'er Zhang) bana Ant-Man(2015) filmindeki Hope Van Dyne (Evageline Lilly) karakterini hatırlattı. Görünüşü ve davranışları açısından çok benziyorlardı. Iron Man 3 (2013) filminde gördüğümüz Trevor Slattery (Ben Kingsley) karakterini tekrardan görmek hoştu. Trevor’un süresi de filmde baya dişe dolgundu, sahneleri ise eğlenceliydi. Filmin espiri yükünü Katy (Awkwafina) çekiyor ve oldukça başarılı sahneleri ise güldürdü. Shang-Chi karakterini oynayan Simu Liu filminden önce başarılı olacağını düşünmüyordum ama izledikten sonra gördüm ki rolünün hakkını iyi vermiş. Aksiyonu bol, yakın dövüş sahneleri güzel, görsel efektleri şahane, müzikleri ise enfes olan bu yapımın gelelim kötü yanlarına; Klasik MCU filmi olmuş.  Karakterler tanıtıldıktan sonra olaylar gelişiyor ve başrol dünyayı kurtarıyor. Artık MCU 25. Filmindesin Shang-Chi yeni bir karakter evet ama artık değişik şeyler katmalısın! En azından, fragmanlar da koydukları 1-2 dakikalık değil, dişe dokunur süreli diğer filmlerden karakterler olmalı. Mesela Thor Ragnarok(2017)  filmindeki; Thor ve Hulk gibi. Değişik şeyler yapılması lazım Bize tanıtımlar da gösterdikleri Wong ve Abomination, fragmanlarda gördüğümüzden öteye gidemedi.  Hem filme hiçbir katkısı ve anlamı yoktu gereksizdi, hem de fragman’ı izlerken insanların beklentilerini boşuna yükselttiler.

Genel olarak bakarsak ve filmi tek bir parça olarak ele alırsak, saydığım iyi yönlerinden dolayı keyif alabilirsiniz. Ama MCU evreni olarak bakarsak klasik bir Marvel filmi olmuş. Elle tutulur yani ise After Credist sahnesindeki Captain Marvel (Carol Danvers) ve Bruce Banner (Nark Ruffalo) sahnesiydi. Yine de izlerken keyif alacağınızı düşünüyorum. Şu anda gözler 17 Aralık 2021 de gösterime girecek olan; MCU 27. Filmi Spider-Man: No Way Home. Loki (2021) 1. Sezonunda, her ne kadar paralel evrenlere girilse de, Spider-Man: No Way Home filminde net bir şekilde MCU alemine geleceğini görebileceğiz. Ya klasik havadan çıkıp gerçekten 4. Faz iyi olacak ya da cidden batıracaklar! İzleyip göreceğiz.  Spider-Man: No Way Home için beklentiler büyük, dedikodular fazla, bu hususu başka bir yazımızda ele alırız. Zaten Spider-Man: No Way Home  sonrası gelecek film Doctor Strange in the Multiverse of Madness(2022). Bence MCU gidişat detaylarını kafanıza takmadan Shang-Chi ve On Halka Efsanesi’nin tadını çıkartın. 


Yorumlar