Gizli Dosya | Truth 2015 (Günün Tavsiye Filmi) (Film Eleştirisi)



NOT:  Yazımda SPOİLER YOKTUR!!! Gönül rahatlığı ile okuyabilirsiniz!


Gerçek olaylardan uyarlanan, büyük kodamanlara karşı dik durup, mücadele veren bir kadının hikayesi. Iraktaki Ebu Garip hapishanesindeki yapılan işkenceleri ortaya çıkartmış, CBS 60 dakika programı yapımcısı Mary Mapes (Cate Blanchett) bu sefer büyük arı kovanına çomak sokacaktır!

 Mary Mapes’in eline büyük ses getirecek sansasyonel bir iddia ve bazı belgeler ulaşır. İddiaya göre seçimlerde başkan adayı olan George W. Bush'un 1968'de Vietnam'da savaşa gitmemesi için yüksek makamlardaki yetkililer usulsüzlük yapmıştır. Mary Mapes ekibini toplayıp bu iddianın üstüne gitmeye karar verir. Ekibinde Dan Rather (Robert Redford), Lt. Col. Roger Charles (Dennis Quaid), Lucy Scott (Elisabeth Moss) ve Mike Smith (Topher Grace) yer alır. Sıkı bir araştırmaya başlayan Mary Mapes ip ucu, belge ve kaynak kovalamaktadır. Filmin başı biraz vasat gibi gözükmesine rağmen, ilerleyen dakikalarda izleyenleri içine geçen sıkı bir tempoya giriyor. İnce detaylar, düşünülmesi gereken şeyler. Sonunun nereye varacağını bilmemek ve kodamanların büyük gücü. Film tam sonuçlandı derken, esas olaylar o bitti dediğiniz yerde başlıyor. Mary’nin verdiği mücadele inanılmazdı. İnandığı insanların arkasını dönmesi, zor durumda kalması gerçekten çok güzel anlatılmış. Aile durumları ve geçmişi güzel anlatılmış. Filmin nasıl biteceği ise merak uyandırıyor. Filmin anlatmak istediği bazı yönler güzel vurgulanmış ‘’Doğruluk güç tarafından her zaman örtbas mı edilir?’’ ‘’Düşünce özgürlüğünün bile bazı zamanlar ileri gidemediği’’ anlatılmış. Diyaloglar, karakterlerin hikayesi, filmin akışı oldukça başarılı. Mesela tarafsız gazeteci var mı?  Ya da bütün medyanın bir tarafı mı var? Seçim öncesi adayları yıpratma politikası mı?  Gibi soruları güzel yanıtlıyor film.

 Robert Redford ise harika bir oyunculuk çıkartmış. Özellikle Cate Blanchett ve Robert Redford oynadıkları karakterleri izleyiciye çok başarılı anlatıyor. Filmin sonu ise gerçekten izleyenleri derinden etkileyecek türden.

 

Yorumlar