Dünya Savaşı Z | World War Z 2013 (Günün Tavsiye Filmi) (Film Eleştirisi)



Bildiğiniz Zombileri unutun!!! Dünyaya çok kısa bir süre içerisinde yayılmış olan bir virüs, insanlar Zombilere dönüşüyor. Dünya kaos da  yaşam mücadelesi ise oldukça sert geçiyor, hükümetler düşüyor yönetimler neredeyse yok ve üstüne üstlük bu zombiler bildiğiniz zombiler gibi değil. Koşuyorlar, atlıyorlar, düz duvarlara tırmanıyorlar ve durmadan saldırıyorlar. Gerilim dozu yüksek, aksiyon oldukça başarılı ve dünyanın böyle felakette nasıl olacağını gösteren muazzam bir film.

NOT:  Yazımın bundan sonraki kısmı SPOİLER içerir!!! Filmi izlemeyenler yazının devamından uzak durmalarını öneririm!!!

Gerry Lane (Brad Pitt) eski bir rütbeli askerdir. Ailesi ile yolda giderken trafik tıkanır. Birden bire koşuşmaya başlayanlar derken anlamsızca kontrolünü kaybetmiş, delirmiş gibi saldıran insanlar belirir. Biz izlerken  anlıyoruz ki bunlar zombiye dönüşmüştür. Ne olduğunu anlamaya çalışan Gerry karısı ve kızları ile birden hayatta kalma mücadelesine girmiştir. Filmin artılarından bir tanesi  hemen  hareketlenmesiydi. Derken bir şekilde Gerry’e müsteşar ulaşır ve ihtiyacımız var seni aldıracağım helikopterle der. Çaresiz beklemekte ve hayatta kalma savaşına giren Gerry ve ailesi için işler oldukça zordur. Sokaklar karışmış her yer yağmalanıyor ve saldıran zombiler! Burada görüyoruz ki dünya böyle bir felakete maruz kaldığında kuralları kimsenin dinlemeyeceği  yağma, hırsızlık gibi şeylerin artacağı, anarşinin kol  gezeceği bir yer olacak. Özellikle helikoptere biniş ve bekleme sahneleri oldukça iyi bir gerilim izlettirdi. Heyecan dozu yüksekti. İzleyenleri gerçekten içine çekecek o kadar güzel yanları var ki bunları izlediğinizde anlıyorsunuz. Müsteşarın yanına vardığında ne olduğunu kimse bilmiyor ama ''Güney Korede zombi kelimesi geçen bir mail vardır. Buraya  doktor ve ekibi ile birlikte seni göndereceğiz  bu iş için biçilmiş kaftansın'' demesine rağmen Gerry kabul etmez . ‘’Ailen buradan ayrılmak zorunda kalır kısıtlı imkanlarımız var fazla kişiye yer yok’’ deyip tehdit eder ve Gerry mecbur ailesinin güvenliği için kabul eder. Doktor Kore yolculuğu sırasında üstüne basa basa ‘’Benzerlik kurabildiğim tek şey ise İspanyol Gribi. 1918’de öyle bir hastalık yoktu ama 1920’ye gelindiğinde… …dünya nüfusunun %3’ünün ölümüne sebep olmuştu.’’ ‘’Doğa bir seri katildir. Her seri katil gibi yakalanma iç güdüsü vardır yoksa o dahice işenmiş cinayetlerin bir anlamı olmaz o yüzden küçük kırıntılar bırakır önemli olan bunlar yakalayabilmek.’’  Bunları anlatır.

Güney Koreye vardıklarında film öyle bir etkide bırakıyor ki  tabiri caizse beynimizden vurulmuşcasına!!! Tam kampa girecekken uçaktan inildiği esnada umudumuz doktorun ayağı kayıp  düşüyor ve kendini başından vuruyor. Herkes şokta ama askerler bir şekilde  oradaki askerlerin yardımı ile içeri giriyor. Gerry araştırmaya başlıyor. İlk hastanın köydekilerin ölümünü doğrularken ölünün doktora saldırması ile başladığını öğreniyor fakat  bu neden? nasıl oldu? neden bu virüs var? sorularını yanıtlamaya yetmiyor. Derken hapishanede eski cia ajanı Kuzey Koreye silah satarken yakalanan bir mahkumun sesleri yükseliyor. Kuzey Korenin  24 saat süreden az zamanda bütün herkesin dişini çekip virüsün yayılmasını önlediği anlatıyor. ''Dişler yoksa ısırıkta yok demektir hastalıkta olmaz yayılmaz'' mantığıyla  ama daha dikkat çeken İsrail de duvarlar örülmüştür sanki bu virüsü biliyorlarmış gelecekmiş gibi. Mahkum;

’ Neden salgın bir hastalık gibi yayılıyorlar?Bu işten neden İsrail kârlı çıkıyor peki? Zombiler insanlara saldırmaya başlamadan günler önce… İlk bilen, ilk hamleyi yapar. İnsanlar orada iki bin yıldır duvar inşa edip duruyorlar. Evet, öyle ama… …nasıl oluyor da onca yıllık iş bir hafta önce bitiyor? Cevap mı arıyorsun İsrailde Jurgen Warmbrunn. Cevaplar bu adamda’’ diyor. Gerry İsraile gitmeye karar verir. İsrail de sorularına cevap bulamaz fakat İsrailin yok olma sahnesinde görsel olarak iyi anlatılmış. Zombilerin o surları üst üste cıkıp aşma sahnesi ve dakikalar içerisinde  güvenli bölge olmasına rağmen yok etmesi. Dünya yok oluyor insanlar dönüşüyor derken Gerry WHO (Dünya sağlık örgütü) merkezine gitmeye karar veriyor. Çünkü dikkatini bir şey çekmiştir. Zombiler hastalıklı insanlara dokunmuyor. Uçaktaki zombi sahnesi ve uçak düşme sahneleri başarılıydı. WHO'ya bir şekilde ulaşan Gerry durumu anlatıyor. Hastalıkların olduğu depoyu zombiler ele geçirmiştir. Ve bir şekilde oraya gidilmelidir!!! Gerilim dozu iyice yükselen bölümde Gerry şansının yardımıyla kendisine hastalık enjekte etmiş ve teorisi doğru çıkmıştır. Hastalara dokunmuyor zombiler. Geçici bir çözüm bulunmuştur bazı ülkeler ise  zombileri yakarak kurtulmaya çalışıyordur. Ama  kesin bir çözüm bulunamamıştır. Filmin bitişinde ise Gerry nin  esas mücadele şimdi başlıyor sözü ise devamı gelecek mesajıydı.

Yıllardır devam filmi tam bir muammaya dönüştü maalesef. Önce 2015 de devamı gelecek haberleri sonra 2017 2018 derken  film yönetmenliğine  Fight Club yönetmeni David Fincher getirildi. Yılan hikayesine dönen devam filmi ne zaman geleceği belirsiz bir hal aldı  ve yapımcı şirket Görevimiz tehlike 7 ve 8 projelerini duyurdu!!! Demek ki uzun bir süre World War Z 2 yi göremeyeceğiz. Temennimiz şudur ki bir an önce devamı gelmeli hele ki abuk subuk filmlere bile devam çekilen bu sektörde. Dip not olarak sizlere  şunu bırakıyorum İzlediğim en iyi zombi filmiydi.


 

Yorumlar