Hawkeye 2021 (1. Bölüm Analizi) (Dizi Eleştirisi)



Geçtiğimiz günlerde MCU ( Marvel Sinematik Evreni)  26. Filmi olan Eternals (2021) vizyona girdi. Film izleyenlerin genel düşüncelerine baktığımızda, tam bir hayal kırıklığı idi. Tabi Marvel’in tek hayal kırıklığı bu sene Eternals ile sınırlı kalmadı. Black Widow (2021) filmi ve Disney+ da yayınlanan WandaVision (2021), The Falcon and The Winter Soldier (2021) MCU evreni dizilerini de bu listeye yazabiliriniz. Loki (2021) ve What If...? (2021) (animasyon) dizileri fena değildi. Disney+ dan önce MCU evreninde geçen bazı Marvel dizileri vardı. Agents of S.H.I.E.L.D (2013 - 2020), Daredevil (2015 - 2018), Luka Cage (2016 - 2018), Jessica Jones ( 2015 - 2019), Iron Fist ( 2017 - 2018), The Punisher (2017 - 2019) ve sokak Avengers'leri  The Defenders (2017). Kimisi Netflix’de Kimisi ABC kanalında gösterildi. Özellikle Daredevil 3. Sezonluk muazzam bir diziydi. Agents of S.H.I.E.L.D dizisinin Ghost Rider sezonu güzeldi. Disneyin kendi Digital yayın platformunu Disney+’ı kurmasıyla MCU evrenini daha da genişleterek, filmler haricinde birçok diziye el attı. MCU 23. Filmi Spider-Man Far From Home (2019) filminden sonra 4.faz planları ve dizileri açıklandığında heyecanlanmıştık. Yıllar önce Fox’a sattığı X-Men ve F4 ( Fantastik Dörtlü) karakterlerinin film haklarının, Disney yani Marvel’in geri alması haberi MCU fanlarını sabırsızlandırıyordu. 2020 senesi malum ertelenen yapımlar, yaşanılan kaos sürecinden sonra, 15 Ocak 2021 de başlayan WandaVision dizisini 1. Bölümünü heyecanla ve merakla izlemiştik. Sonrasın da  Marvel’in nasıl bir fiyasko yaptığı ve biz izleyenleri nasıl trollediğini malum herkes biliyor. Bu dizi fiyaskosundan sonra The Falcon And The Winter Soldier dizisi de beklentilerin altında kalmıştı yani olmamıştı. Black Widow filmi ise anlamsızdı. Bu yüzden Hawkeye fragmanlarını izlemedim. Açıkçası pek beklentimde yoktu. Bakalım dizi bizi hayal kırıklığına uğratacak mı? Yoksa şaşırtıp çok iyi bir dizi mi ortaya çıkacak?

 NOT:  Yazımın bundan sonraki kısmı SPOİLER içerir!!! Dizinin 1. Bölümü izlemeyenlerin yazının devamından uzak durmalarını öneririm!!!

   Dizi’nin 1. Bölümüne gelecek olursak 2012 New York savaşı (Yenilmezler - The Avengers 2012) ile başlıyor. Açıkçası o savaşın yan etkilerini görmek güzeldi. Ama klişe gidişatıyla dizinin nasıl olacağını, Kate Bishop (Hailee Steinfeld) karakterinin ilerleyen zamanda Hawkeye nasıl özendiğini görebiliyoruz.  Ne olacağını az çok tahmin edebiliyorsunuz. Dizi günümüze döndüğünde; Hawkeye hala Natashanın üzüntüsünü yaşıyordu. ‘’Thanos haklıydı’’ göndermesi güzeldi. Rogers müzikalinin şarkıları da eğlenceliydi. Clint’in Ailesi ile olan diyalogu ve ilişkisini beğendim. Karakterin dünyayı kurtarmak dışında, normal hayatına da odaklanması güzel olmuş. Fakat Clint Barton (Jeremy Renner)  yani Hawkeye, Natashanın üzüntüsünü yaşarken, Avengers End Game (2019) filmindeki ölümünün Flasback ile gösterilmesini bekledim ama göstermediler. Zaten dizi Avengers End Game filmindeki Clint Bartonun dönüştüğü Ronin durumuna bağlanıyor. Bu güzel olmuş. Elbette Clint’in girdiği o bunalım durumunun sonuçlarının olacağının gösterilmesi lazımdı. Kimliğini her ne kadar gizli tutmuş olsa da! Kate’ bir şekilde cici babasını takip edip, Ronin kıyafeti ve kılıçlarının olduğu zenginlerin gizlice katıldığı bir açık artırmanın içinde bulur. Ve orada gelişen saldırı yüzünden, Kate’in Ronin kıyafetini giyip kahramanlık yapmaya calışması ile iyice arap saçına döner. Ronin’in düşmanları, Ronin’in döndüğünü sanar ve Kate’yi Ronin sanarak peşine düşerler, bunu gören Clint bir şekilde olaya müdahale eder. Evet dizi klasik bir konusu olasa da; MCU evreninin artık daha geniş olaylar silsilesinin anlatılacak olmasından dolayı, sevenleri tarafından beğenilebilir. Kar yağışının olduğu dövüş sekansı benim hoşuma gitti. Clint en sonunda Kate’yi kurtarıp ‘’Sen kimsin?’’ deyip bitmesi aklıma Arrow dizisini getirdi. Zengin ve kahraman olmaya çalışan bir Kate!!! Acaba ilerleyen bölümlerde Kate ve Clint, Arrow dizisindeki gibi; geceleri suçlu mu avlayacaklar? Pek bunun olacağını sanmıyorum, çok düşük bir ihtimal. Çünkü gidişat Ronin’in üstüne kurulu gibi. Kate’nin saat kulesini mahvetmesi sahnesi hoşuma gitti. Dizi de Vera Farmiga’yı Kate’nin annesi rolünde görmek güzeldi. Armand III ve Armand IV muhabbeti eğlenceliydi. Armand III cinayeti büyük ihtimalle o sıra da Ronin kıyafeti ile orada olan Kate’ye kalacak gibi duruyor.

   Acaba cinayeti kim işledi? Cici baba Jack Duquesne mi?  yoksa bir başkası mı?  WandaVision ve The Falcon and The Winter Soldier dizilerine göre fena değildi. Benim en merak ettiğim şey Black Widow (2021) filminin After Credits sahnesi Hawkeye dizisine bağlanmıştı. Bakalım Yelena Belova (Florence Pugh) nasıl dahil olacak? 2. Bölümde Kate ve Clint ilişkisi nasıl olacak detaylı göreceğiz. Her ne kadar tahmin edilebilir olup, klasik gidişat olsa da benim hoşuma giden yerleri oldu 1. Bölümün.



 

Yorumlar

Yorum Gönder