What If...? 2021 | 8. Bölüm (Dizi Eleştirisi)



Marvel Sinematik Evreni’ne (MCU) farklı bir bakış açısı ile yaklaşan, kendi kendimize düşünürken ‘’öyle olsaydı ne olurdu?’’ sorularının cevaplandığı, farklı sonlu MCU evreni dizisi. MCU Disney+ ‘da bundan önce WandaVision, The Falcon and the Winter Soldier ve Loki dizilerini yayınlamıştı. Bu dizilerden sonra Ağustos ayında What If...? dizisini yayınladılar. Kimi bölümleri beğenilmemişti, kimi bölümleri ise oldukça iyidi. Özellikle 4. bölüm ‘’What If... Doctor Strange Lost His Heart Instead of His Hands?’’, 5. Bölüm ‘’What If... Zombies?!’’ ve 6. bölüm ‘’What If... Killmonger Rescued Tony Stark?’’ Oldukça başarılıydı. 7. bölüm  ‘’What If... Thor Were an Only Child?’’  Fiyaskosundan sonra açıkçası 8. Bölümün en iyi bölüm olacağı hiç aklıma gelmemişti. Hatırlayacak olursanız MCU 11. Filmi ‘’Avengers of Ultron ‘’ filmin de Tony Stark dünyayı korumak ve barış için, Dr. Bruce Banner ile birlikte, sonsuzluk taşı sayesinde bir yapay zeka programı yaratmıştı. Yapay zeka programı tasarlandığının aksine bütün yaşamı sonlandırarak bu amacına ulaşacağını düşünüyordu. Bu amaç uğrundaki önündeki tek engelin Avengers ekibi olduğundan dolayı, ilk önce onları hedef almıştı. Zorlu bir savaş olsa da Ultron, Avengers ekibi tarafından yok edilmişti. 8. Bölüm ‘’What If... Ultron Won?’’ Yani Ulton kazansaydı neler olurdu? sorularının cevaplarını görmüş olduk. Bence What ıf dizisinin en iyi bölümüydü dersem, abartmış olmam.

Yazımın bundan sonraki kısmı SPOİLER içerir. Diziyi izlemeyenler için yazımın devamından uzak durmalarını öneririm.

   Bölüm Hawkeye ve Black Widow’un, Ultronu durdurmak için son bir şans ararken, robotlarla olan savaşı ile başlıyor. Ultron kazanmış, Vision’a bedenini aktarmıştı. Avengers ekibi Ultron’un nükleer kodlara erişimini engelleyememişlerdir. Ultron ise başarılı olmuştur. Tam o sırada Thanos sonsuzluk eldiveni ve sonsuzluk taşları ile Ultron karşısın da portal açıp belirmiştir. Zihin taşını Vision’dan almak için gelen Thanosu, Vision beklenmedik şekilde öldürüp bütün sonsuzluk taşlarını almıştır. Artık başka amacı vardır, bütün galaksiyi yok etmek!!!

Asgard, The Sovereign, Sakaar, Ego gibi gezegenlerdeki yaşamları yok eden Ultron, Xandar gezegenin deyken Captain Marvel müdahele eder. Fakat Captain Marvel’i ve galaksideki bütün gezegenlerdeki yaşamları yok eder. Artık bir amacı yoktur, amaçsız bir programa dönüşmüşken  bölümün en heyecan verici olayı yaşanır. Bütün bölümler de izlediğimiz  her şeyi gören, bizlere anlatan fakat müdahale etmeyen The Watcher’ı , Ultron görmüş ve  sonsuz paralel evrenleri keşfetmiştir. The Watcher kendi boyutuna geçen, Ultron’u çok güçlü olmasına rağmen durduramamıştır. Dünya da bir şekilde hayatta kalan Black Widow ve Hawkey’e bir çözüm arıyordur.Tahmin ettiğimiz çözüm ise Captain Amerika Winter Soldier 2014 filminde gördüğümüz analog yapay zeka Dr. Zola!!!!

   Dizinin göndermeleri güzeldi, Terminator ve Indiana Jones filmlerine göndermeleri çok beğendim. Karanlık Hava çok güzeldi. DC sevenlerin çoğu, DC evreninin karanlık tonlarına bayılıyordu. MCU da  görmediğimiz şekilde, What if…? Dizisinin bazı bölümlerinde olan karanlık hava çok hoştu. Dövüş sahneleri de çok başarılıydı. 28 dakikalık dizi dolu doluydu. Nasıl bittiğini anlamadım. Mesela 7. Bölüm o kadar sıkıcıydı ki; izlerken ‘’bitsin artık’’ diyip çok sıkılmıştım. Fakat bu bölümün tadı damağımda kaldı diyebilirim. Bu bölümde Hawkeye’nin kendisini feda etmesi, Avengers End Game 2019 filminde ölen Black Widow’u hatırlatıp tam tersinin olması güzeldi. Dizinin can alıcı noktalarından bir tanesi ise, finalinde The Watcher’ın  4. Bölümdeki Dr. Strange’den yardım istemeseydi ve The Watcher’ın artık olaylara müdahale edecek olmasıydı. Dizi büyük ihtimalle sandığımızın aksine bağımsız bölümlerden değil, bütün yaşanan olaylar birbirlerine bir şekilde bağlayacaklar gibi duruyor şimdilik. İnsan diziyi izlerken aklından şunları da geçirmiyor değil; ‘’keşke animasyon olarak değil de, önceki MCU yapımları gibi gerçek oyuncularla görebilsek?’’ böyle bir şey olsa muazzam olurdu.


 

Yorumlar