Wing-Chun dövüş sanatının efsanevi ismi, Bruce Lee’nin hocası Ip Man’in destansı  finalini kaçırmak istemeyeceğinize eminim.  Serinin 4. ve son filmi olan Ip Man 4  bizlere duygusal vedasıyla seriyi sonlandırdı. İlk üç serisi oldukça başarılı olan yapım, her zaman ki gibi şahane bir film ortaya  koydu önümüze. İzleyenlerin dövüş sanatlarını öğrenme isteyini bir kez daha şevklendiren. Bruce Lee’yi daha da merak ettiren bu yapım  serinin  ilk 3 filmi gibi  şahane  dövüş sekansları  izlettirdi. Donnie Yen her zaman olduğu gibi  Ip Manı muazzam oynamış.  Filmde  Scott Adkins’in olması güzel bir detaydı. 
 
NOT:  Yazımda SPOİLER YOKTUR!!! Gönül rahatlığı ile okuyabilirsiniz. 

   Ip man  efendi, mütevazi, alçak gönüllü ve sakin halleri ile bizlere ders verirken. Karşısında ona kötü, küçümseyen ve saygısız davranlara adeta insanlık dersi veriyor. Eşini kaybeden  Ip Man hem  gırtlak kanseri olmuş, hemde  oğlunun asilikleriyle uğraşırken, karşısındaki zorlukları aşmanının düşüncesindedir.Ve oğlunun eğitimi için  Amerika’daki okullara kayıt ettirmek için  görüşmeye gider. Oğlunun okula kayıt edilmesi için referans mektubu  gereklidir.Bunun  için  Çinlilerin mahallesinde olan ÇYD ye gider. Özellikle  ÇYD başkanı ile masadaki camı çevirme ve zıtlaşma sahnesi görülmeye değerdi. Bruce Lee‘nin olduğu bir dövüş sekansı  sahnesini izlemek hoştu. Bruce Lee’yi görmek güzeldi. Bruce Lee’nin açmış olduğu  okulu ve bu dövüş sanatını dünyaya yaymaya çalışması çabalarına değinilmesi güzeldi.  Özellikle bazı bağnaz  kafalıların  nasıl ırkçılık yaptığı gerçeğini iyi gözler önüne serilmiş filmde.  Amerikanın sahiplerinin aslında Kızılderililer’in olduğuna değilinmesi güzeldi.

 Başına gelen  zorlu süreçte Ip Man bize öyle bir aile ders veriyor ki. Bir babanın nasıl özür dilemesi gerektiğini anlatıyor. Ve evlatlarımıza nasıl davranmamız ve  yaklaşmamız gerektiğini  iyi bir şekilde gösteriyor. Aile değerleri,  bir  milletin parça parça değil bütün olması gerektiği ve insanların  kibirinden  nasıl  uzak kalması gerektiği mottosu  iyi bir şekilde işlenip, gösterilmiş. Dövüş sahneleri  izlerken baya keyif verdi, Duygusal sahneler de göz yaşlarınızı tutamayacağınızı düşünüyorum. Filmin nasıl  başlayıp nasıl bittiğini anlamayacaksınız sizi öyle bir şekilde içine çekiyor. İzleyenleri  tam 12 den vuran efsanevi finali ile  noktayı koyuyor.

 ‘’Ayrıca Amerikan ordusunun  1970’li  yıllardan itibaren  Çin’li Kung- Fu ustalarını düzenli olarak konuk eğitmen olarak davet etmiş. Deniz piyade birliği 2001 yılından itibaren dövüş sanatlarını temel eğitimin içine entegre  etmiş.’’    Aynı dövüş sanatları eğitimleri  Rus ordusuda askerlerine veriyor. Bizim ordumuz da dövüş sanatları eğitimleri askerlere verilmeye başlamalı.  Filmden çıkarılacak o kadar çok ders var ki izleyince daha iyi anlayacaksınız. İzlemeyenler Ip man 1 (2008), Ip Man 2 (2010) ve Ip Man 3 ( 2015)  filmlerini kesinlikle izlemeli. Filmler de  görüp anlamamız gereken  hayatta olan şeyler varki; izleyince daha iyi anlayacaksınız. Vatan’ın ne kadar değerli olduğu, insanın her an her duruma düşebileceği gibi. Sinema severlerin kaçırmak istemeyeceği bir seri IP MAN.

 ‘’ Sevgi ve Bilgi Paylaştıkça büyür. Hoşçakalın.’’ 

Yorumlar