The Gentlemen 2019 (Günün Tavsiye Filmi)

 

Aksiyon ve komediyi en iyi şekil de harmanlayan. Kendini efsanevi tarzını filmleriyle bütünleştiren. Hollywood’un alaylı  yönetmeni Guy Ritchie.  Bol konuşmalı, dozunda komedisi., hikaye işleyişini iyi ayarlayan, harika bir yönetmen. Böyle kendi güzel bir atzrı olduğu için, ortaya  harika işler çıkıyor. Ateşden kalbe akıldan dumana (Lock, Stock and Two Smoking Barrels  1998), Kapışma (Snatch 2002), Tabanca (Revolve 2005),  RocknRolla (2008) gibi efsanevi filmlerinin arasına  The Gentlemen’nin eklendiğini  net bir şekilde söyleyebiliriz.  

NOT:  Yazımda SPOİLER YOKTUR!!! Gönül rahatlığı ile okuyabilirsiniz.

            Filmin  güzel yanlarından birisi ise,  olayları bir anlatıcının anlatması.. Bunu filmin içindeki Fletcher ( Hugh Grant) karakteri yapması  oldukça başarılıydı. Böylelikle izyenler olaylara daha hakim olabiliyor. Yani  usta yönetmen   gereksiz yere olayları uzatıp da seyircilerin odaklarını dağıtmak istememiş. Aksiyon sahneleri gayet  dozundaydı. Komedisi ise bildiğimiz Guy Ritchie tadında. Bazı diyologlardaki konuşmalar  muazzamdı. Özellikle Michael Pearson (Matthew McConaughey)  oyunculuk dersi verirken  karakterinin de hakkını vermiş. Yönetmen her zaman olduğu gibi yine şampiyonlar ligi gibi bir kadro kurmuş. Matthew McConaughey,  Charlie Hunnam, Michelle Dockery, Jeremy Strong, Lyne Renée,Tom Wu ve Colin Farrell gibi isimleri   görmek bizi mest etti.  Colin Farrell’a ayrıca bir parantez açmak gerek. Gerçekten rolünü öyle güzel oynamış ki sanırım bu performansından sonra  kalbur üstü  filmlerden daha çok teklif alabilir. Kendisini filmde Cameo  sanarken,  filmin  kilit isimlerinden olması  bize çok güzel ters köşe yaptırdı. Ağır çekim yani ‘’slow motion’’ şahneleri baya güzeldi. Yapım da ters köşeler oldukça fazlaydı. Bu da elbette  artık Guy Ritchie ‘nin kendi özgün filmlerinin imzası oluyor. Ayrıca film de kafaları karıştıran Fletcher’in senaryo sahnesi  güzeldi.Bir an izleyici gerçek mi değil mi diye ikilemde kalmasını ben çok takdir ettim. Bütün olan olayları ise Guy Ritchie’nin gözüktüğü ’’Mirimax Studio Executive (uncredited)’’ sahnesin de ona satmak istemesi çok güzel bir  süsleme ve göndermeydi. Film sizi bir şekilde kendi içine çekmeyi başarıyor. 

 Michael Pearson’un  suç dünyasından elini ayağını çekmek isterken başına gelen komplolar, entrikalar ve  gelişen farklı olaylar  ekseninde dönen bir yapım. Ayrıca film bize birşeyleri daha  gözler önüne seriyor. İş dünyasın da kimseye güven olmayacağını ve  arkamızdan neler  dönebileceğini durumlarını  şahane anlatıyor. Para insanlara göreceğiniz gibi herşeyi yaptırabilir. Spoiler yani Sürpriz bozandan kaçar anlatmaya çalıştığım bu yapımı  izlemelisiniz. Filmde gördüğümüz gibi aslında başımıza gelen bazı şeyler karşısın da sakin olmak gerekir. Ayrıca  Guy Ritchie filmlerini anlayabilmek için  biraz  Guy Ritchie tarzını bilmeli  ve yönetmenin  tarzına odaklanmalısınız. Yoksa bir şey anlamadan  filmi  bitirirsiniz. Filmi izlemeyenler kesinlikle bu yapımı kaçırmamalı. Sizlere  güzel  dakikalar vereceğinden  hiç süphem  yok.  Ayrıca filmin isminin neden The Gentlemen olduğunu izleyince anlayacaksınız. Ve emin olun başka bir isim bu filme düşünülemezdi.



 

Yorumlar