Sona Doğru | All Is Lost | 2013 (Günün Tavsiye Filmi)



   Efsane oyuncu Robert Redford dan hafızalarınıza kazınacak bir performans. Robert Redford deyince aklımıza efsanevi jön karakterin, yeni nesilin Casus Oyunu (The Spy Game), Son Kale (The Last Castle), Geçmişin Sırları (The Company You Keep), İhtiyar adam ve Silah (The Old Man & the Gun ) ve Kaptan Amerika Kış Askeri (Captain America Winter Soilder) filmindeki Alexander Pierce rolleri ile bildiği. Eskilerin ise  Doğuştan Yetenekli (The Natural), Brubaker, Akbabanın üç günü (Three Days of the Condor), Belalılar (The Sting) ve 2013 de vizyona giren Leonardo Di Caprio’nun oynadığı Reboot edilen fakat çoğu kişinin bilmediği  50-60 yaş kesiminin bildiği 1974 yapımı Muhteşem Gatsby (The Great Gatsby) filmleri ile hafızalarında yer almıştır. (Bu filmleri izlemeyenler varsa izlenecekler listesine eklemesini öneririm) Çoğu genç oyuncunun dahi göstermediği performansı 77 yaşında ( Robert Redford şu anda 82 yaşında) göstermeyi başararak adete oyunculuk dersi verdiği performansı takdire şayandır. Övgüler, Övgüler, Övgüler saymaya doyamayacağım efsanevi  isim Robert Redford.
         Kim olduğu hakkında en ufak bir bilgimizin olmadığı karakterimiz okyanusun ortasında olduğu teknesine, aniden bir gemi konteynerin çarpması sonucu teknede bir delik açılır. Su almasına ve hasara sebep olur. Belki de keyifli bir tatil yapmak isteyen karakterimiz bu umulmadık olay sonrası, bu durumdan kurtulma ve tekneyi onarma mücadelesine başlar. Fakat mücadele mücadeleleri getirir. Okyanusun ortasında tek kalmıştır, Çaresizdir ve elindeki imkanlar git gide azalmaktadır. İzleyenleri öyle bir atmosfere, öyle bir yolculuğa götürüyor ki film, aslında bizlere çok şey veriyor. Her  şeyin her an olabileceği, hayatta mücadelenin bitmeyeceği, ve yenilerinin her an gelebileceği, kat kat artabileceği... Hiç denizcilik bilgisi olmayan birisi filminde bir çok denizcilik bilgisi öğrenebilir. Okullarda ise ders olarak gösterilmelidir. Şahane bir hayatta kalma öğretisi. Filmin içinde öyle buluyorsunuz ki kendinizi, çoğu zaman Robert Redford ile o mücadelenin içinde oluyorsunuz resmen. Filmi izlerken hem sürükleniyorsunuz hem de dinleniyorsunuz. Görüntü yönetmeninin de hakkını vermek lazım, oldukça başarılı bir iş çıkarmış bunu izlediğinizde daha iyi anlayacaksınız.
            Filmin izleyenlere vermek istediği mesaj o kadar güzel ki önemli olan o verdiği mesajı alabilmek. ‘’Her mücadelenin her umutsuzluğun içinde bir umut vardır en beklenmedik anlarda bile.’’ '' Umutsuzluğun içinde bile umut vardır.'' Şimdi unutulmaz bir deneyim ve yolculuğa çıkmaya hazır mısınız?

Yorumlar