Ölümcül Makineler | Mortal Engines 2018 (Film Eleştirisi)


NOT: 13 ARALIK 2018 TARİHLİ YAZIMDIR

Yüzüklerin Efendisini (The Lord of the Rings) desem sanırım içimizde bilmeyen yoktur. Efsanevi üçleme, kült filmler listesine adını altın harflerle yazdırmış, dünyada gişe rekorları kırmıştı. Bu başarılarından sonra 2012 yılında başlayan Hobbit üçlemesi ile yüzüğün Aragorn’dan öncesini anlatmıştır. Zaten günümüz modası da tutan filmlerin yada eskiden tutmuş filmlerin devamını, üçlemesini yada sinematik evrenini kurup vizyonda gösterilmesidir.Yüzüklerin Efendisi sevenlerine bir dip not daha bırakacak olursak DİZİSİ GELİYOR..
Evet yanlış okumadınız Yüzüklerin Efendisi Serisinin dev bütçeli dizisi çok yakında geliyor.

Geçtiğimiz hafta vizyona giren Ölümcül Makineler (Mortal Engines) filmi geniş reklam kampanyaları,  bolca gösterilen fragmanlarıyla tanıtımı yaptı. İnsanların beklentisini ‘’Yüzüklerin Efendisi filminin yapımcılarından’’ sloganı ile tavan yaptırmıştır. Sırf bu tanıtım yüzünden merak edip film için vizyona gidenler bile olmuştur. Yüzüklerin Efendisi gibi bir filmin yapımcılarından iyi bir şey çıkar umudu ile. Fakat şurada yanılıyoruz. Filmin yapımcısı demek o filmin sadece bütçe kısmı ile ilgilenen kişidir. Bir yönetmen bir senarist değildir. Yapımcı; iyi film çek, al sana para... der senaryoyu beğenirse ekibi kurar. Mesela Quantin Tarantino,Christopher Nolan ve James Cameron desem efsanevi filmler gelir aklımıza! Çünkü bunlar hem senarist hem yönetmendir.

Ölümcül Makineler tıpkı Harry Potter gibi, roman seri olan bir kitapdır. Zaten günümüzde artık çoğu film, romanlardan sinemaya uyarlanıyor. Nedeni ise apaçık ortada, düzgün senaryo yazamıyor artık senaristlerin çoğu, bu yüzden film dünyası ise kısır bir döngü içinde. Roman serisi okuyucularının o fantastik dünyasını, görsel efektlerin nimetinden yararlanıp oldukça başarı bir biçimde filme yansıtılması başarılmış. Günümüzden çok çok çok uzak bir gelecekte dünyada olan büyük bir yıkım felaketin artından, insanlar artık haraket eden makine şehirlerde yaşamını sürdürmeye başlamıştır. Su dünyası (Water World) ve Çılgın Max Öfkeli Yollar (Mad Max: Fury Road) filmleri gibi insanlar kıtlık ve yaşam mücadelesi vermektedir. Zaten filmde Su Dünyası filminin kara da geçen versiyonu gibi. Film oldukça başarılı ve aksiyon dolu hareketli girişinin ardından karakter tanıtımını iyi başarmıştır. Fakat bir sıkıntı söz konusudur diğer klasik filmler gibi gelişme sonuç ve final sahnesini filmi izlerken 25. 30. dakikasından sonra artık kestirebilmeniz mümkündür. Ve büyük yıkımın neden olduğu detaylı anlatılmamış olması da eksi hanesine yazıldığımız kısımlardan. Görsel Efekt daha önce belirttiğim gibi muazzam 3D teknoloji ile harmanlanınca muazzam bir lezzet çıkıyor ortaya. Zaten artık verebildikleri tek şey bu değil mi bize sadece görselik!!!. DC sinematik evrenindeki o muazzam karanlık tonu bu filmde görmek bizi sevindirdi. Dediğim gibi klasik konusu ve iyi işlenememiş bir senaryo vardı ortada. Artık bu klişelerden vazgeçilmeli daha değişik gidişatlar sunulmalıdır.

Ölümcül Makinelar Filminden beklentimiz yüksekti belkide bu beklentiler bizi hayal kırıklığına sevk etti. Filmi sinemaya gidip ailecek de izleyebilirsiniz güzel vakit geçirirsiniz ama dediğim gibi kimin kötü adam olduğu kimin iyi kimin hain ve finalde ne olacağı açık açık belliydi.Tıpkı daha önce izlediğimiz filmler gibi.. Artık izleyiciler değişik şeyler görmek istiyor klişelerden sıkıldı. Sinema salonunda gördüğüm 60 65 yaşında bir amcanın dediği sözler ile yazımı noktalamak istiyorum. ‘’ Her zaman bildiğimiz filmler gibi, fakat görsel efekte çığır açmışlar muazzam zaten sırf bu görsek efektleri için gelmiştim film için sinemaya’’ güzel amcam her şeyi özetliyordu bu cümleleri ile aslında. Unutmadan şunud a belirteyim fantastik kitap severler mutlaka Ölümcül Makineler roman serisini okumalısınız.

Yorumlar