Kar Küreyici | Snowpiercer 2020 (1. Bölüm Analizi)


2013 senesinde  vizyona giren, büyük bir başarı elde eden Kar Küreyici (Snowpiercer 2013) filmi, büyük bir çoğunluğun beğenisini kazanmıştı. Küresel  ısınmayı kontrol etmek için  yapılan çalışmalar felaketle sonuçlanmış ve dünya  buzul çağına girmiştir. Kısıtlı bir azınlık ise yaşamını  Kar Küreyici adı verilen trende sürdürmektedir. Zenginlerin rahat bir yaşam sürdüğü ama fakirlerin ise hayvandan beter muamele görüp böcek yedirildiği bir ortam. Zenginler parası ile  statü atlayıp herşeyi yapabileceğini sandığı, dünyanın  hükümdarı olduklarını zannetikleri  zihin yapıları… Filmdeki bu zihin yapısı  gerçek hayattaki zenginlerde  yok değil mi zaten? Filmi izlemeyenler için detaylara girmiyorum ve üstüne basa basa izlemenizi öneriyorum. Filmin kadrosunda ise Chris Evans, Kang-ho Song, Ed Harris, John Hurt, Tilda Swinton, Jamie Bell, Octavia Spencer gibi  sağlam isimler mevcut. Yönetmen koltuğunda ise 2020 En iyi film Oscarını alan Parazit (Parasite 2019) filminin yönetmeni  Bong Joon Ho. Yönetmen zaten kendi filmlerde genellikle bu sosyal sınıflandırmayı ele alıp işlemesi, bence güzel bir bakış açısı. Tam bir post apocalypse filmi. Eşitlik yerini bulacak mı?

Gelelim Dizi versiyonuna. 25 Mayıs 1. bölüm 26 Mayıs ise 2. bölümün yayınlandığı dizi  nasıl olmuş?  Beklentiler büyüktü, çünkü ortada kaliteli bir yapım vardı. Aslında dizi 2-3 sene  önce  yayınlanacaktı ama süreki sekteye uğrayarak bu günlere ertelenerek geldi. Diziden beklentimiz şuydu Film trenin ilerleyen  yıllarda geçiyordu . Dizi ilk trene biniş günlerini anlatacak ya filmde anlatılan başarısız isyanları yada Curtis’in trendeki gençliğini ele alır diye umuyordum. Ama Bunlardan hiçbirisi yoktu dizide! Tamamen  farklı bir dizi vardı karşımızda. Filmle alakası olmayan ama o konuyu işleyen bir yapım. Bunu  filmleri tutan  dizilere aktarılan ama başarısız olan yapımlar gibi. Çünkü filmlerle bir bağlantısı olmayıp baştan reboot yapımlar yaparsanız filmlerin başarısının gölgesinde kalması sonuçu doğurur. Kar küreyici Dizisi filmin altında kalmış 1. bölümü izlediğimizde. Bazı şeyleri değiştirmişler. Bay Wilford yerine kızını koymuşlar. İlk filmdeki silahlı askerler yerine coplular gelmiş. Tabi ilk filmde gösterilen bazı cezalarda ise yine değişiklik olmuş bunları izlediğinizde net bir şekilde görebileceksiniz.

Dizi tamamen filmden biraz farklı olmuş. Zenginler bölümünde işlenen cinayet odak noktası olunmuş, Dedektiflik ön plana çıkarılmış. Tabi bu  Prison Break dizisindeki Michael Scofield’in kaçış planı gibi trende de planlı bir  isyan düşüncesi var. Dizi başladığında  trene biniş gösterilmesi ve  ilk günlerinin anlatılacak olmasını sanıp heyecanlanmıştım ama dizi 6-7 sene sonrası ile devam edip işleniyor. Bu bende hayal kırıklığı  yaşattı. Çok ünlü yıldız olmasada   Jennifer Connelly,  Daveed Diggs başrollerini paylaşması  en azından teselli  mahiyetinde oldu. Esas bomba ise  Ned Stark olarak Game of Thrones dizisindeki karakteri ile gönüllerde Taht kuran Sean Bean’in 2. sezonda dizide yer alacak olması.!!! Heyecanlanmamak elde değil.

1. bölüme gelecek olursak  filmin  gölgesinde kaldığını düşünüyorum ve beklentilerimin baya baya altındaydı. Tabi Filmi izlemeyip Diziyi izleyenlerin bu düşüncesi farklı olabilir. Diziyi yüksek ihtimalle farklı konusu olduğundan beğenebililer. Bakalım 2. ve diğer bölümler nasıl olacak. Eğer bir hareket olmayıp böyle ağır ilerlerse başarılı olamaz. Zaten IMDB puanındaki düşüklüğünden bunu anlayabiliriz. Şu anda diziyi popülarite eden ilk filmin başarısının ekmeğini yemesi. Diziye bir göz atmak isteyebilirsiniz bence.

Yorumlar