Mutlaka İzlenmesi Gereken Salgın Filmleri ve Dizileri


Malum dünya CORONA virüs salgını ile başımız dertte. Ölümlere yol açan, günden güne yayılan, kaos, korku, endişe ve dünyada yaşamın ve ekonominin neredeyse durma noktasına getiren bir virüs. Bu günleri anlayabilmemiz ve bazı dersler çıkarabilmemiz için salgın  filmleri önereceğim: İzlerken hem ders alıp, hemde olabilecek gelecekteki olayları görüp bugünleri daha iyi anlayabileceksiniz. O halde lafı fazla uzatmadan  listemize başlayalım. Unutmayın  listemin derinliklerine indiğinizde daha iyisini bulacaksınız.

NOT:  Yazımda SPOİLER YOKTUR!!! Gönül rahatlığı ile okuyabilirsiniz.


Dünya'da bir iklim felaketi yaşanmış. Kıtlık ve hastalıktan dolayı dünyanın  büyük bir nüfusu yok olmuştur. İnsanlar kolonilere ayrılmıştır. Hasta insanların hastalığı yaymaması için  öldürüldüğü; kıtlık, hastalıklarla mücadele ve hayatta kalma savaşı. Kadrosunda  Laurence Fishburne (Matrix 1999, Salgın Contagion 2011), Bill Paxton (Twister 1996, Apollo 13 1995) gibi yıldızları  barındırdığı yapım tam bir hayatta kalma mücadelesi.


Sakin bir kasabada yaşayanların birden bire delirmesi ile insanların yaşam mücadelesi başlıyor. Karantinaya alınan kasaba, bilinmeyen bir salgın ve yaşam ile ölüm arasındaki o ince çizgiyi göreceksiniz.


Dünya büyük bir su kıtlığına girmiştir. Ve insanlık durma noktasına gelmiştir. Artık tek amaç vardır!!! Salgın, su kıtlığı ve açlıktan kurtulmak.


Birden bire ortaya çıkan tehlikeli bir salgından korunmak için sığınağa yerleşen,  salgın hastalıktan dolayı hayatta kalmaya çalışanların hikayesi. Muazzam bir gerilim. Harika bir gizem. 


Dünyayı kasıp kavuran veba salgınından hayatta kalanlar bir umut ile kurtuluş aramaktadır. Ama hiçte umdukları gibi değildir dünya. Yok oluş, hayatta kalma ve ümitsizlik. Acaba Salgının bir kurtuluşu  olacak mı? 


İzleyenleri derinden sarsacak bir hikaye. Dünyayı kasıp kavuran salgından, hayatta kalma mücadelesi verilirken aileniz için neleri göze alabilirsiniz. Herkes sizi umut sandığında ya o siz değilseniz. Finalinde sizi  beyninizden  vurulmuş bir etki ile saracak bir yapım. Göz yaşlarınıza hakim olamayacaksınız. Fedakarlık neymiş daha iyi  göreceksiniz!!!


Will Smith'in efsane filmlerinden.dünyaya yayılmış korkunç virüsten  dolayı insanlar ölmüş  yaşayan sayısı ise oldukça azdır. Doktor Robert Neville (Will Smith) tek bir amacı vardır. Virüs'ün panzehirini bulup insanlığı kurtarmak. Ama işler hiçde kolay olmayacaktır. Bakalım Robert Neville başarılı mı olacak yoksa oda virüs'ün kurbanlarından mı olacak?


Ne olduğu anlaşılmayan bir şekilde insanlar birden bire kör olmaya  başlamıştır. Ve bu salgına dönüşmüştür. Bu salgından  etkilenmeyen tek kişi ise Doctor'un karısıdır (Julianne Moore). Bu durumdan nasıl kurtulabilecek acaba insanlar?  Julianne Moore, Mark Ruffalo, Alice Braga ve Danny Glover gibi Hollywood yıldızlarını barından yapım. Kafanızı allak bullak edeceğine emin olabilirsiniz.


Muazzam bir post-apokaliptik deneyim sunuyor izleyenlere. Aksiyonu, gerilimi ve gizemin iyi harmanlandığı. Cillian Murphy,  Brendan Gleeson oyuncuklarına şapka çıkarttığımzı bu yapımda izlerken  özellikle  günümüzde olan CORONA Virüs tarihleri ve olayları ile benzlerliklerini fark ettiğinizde oldukça şaşıracaksınız. Londra'nın o boş halini görmek değişik bir deneyimdi.Müzikleri ise bir o kadar enfesti. İngiltere'yi etki altına alan bu virüs'ten acaba kurtuluş olabilecek mi?


28 gün sonra filminin devamı olan yapım. İyi bir devam filmi işlemişler ve harika bir gerilim ile izleyenleri Tabir-i caizse koltuklarına çivilemeyi başarmışlar. Robert Carlyle,  Rose Byrne, Jeremy Renner, Harold Perrineau,  Catherine McCormack,  Idris Elba ve Imogen Poots  gibi isimlerde filmin cabası.


Dünya genelinde beş milyar ölüm ile  insanları yok olma eşiğine getiren korkunç bir virüs. Bu virüsten kurtulmak için tek bir yol  vardır. O da yapmış oldukları zaman makinesi!!! Fakat bu yolculuğu yaptığında hiç umulmadık bir yerde bulur kendisini  bir akıl hastanesinde!!! Brad Pitt ve Bruce Willis' in tavan yaptığı ve efsane filmler olarak nitelendirebileceğimiz bir yapım.


Yetkililerin virüsü hafife olmasından dolayı yayılması ve mutasyona uğraması. Ölüm korkusu ve karantinalar günümüzdede benzerlik gösteren bir yapım. Acaba bu virüs kendi kendine uğramış olan bir mutasyon değil mi?  Dustin Hoffman, Rene Russo, Morgan Freeman, Cuba Gooding Jr, Kevin Spacey ve  Donald Sutherland. Çıkarılabilecek o kadar güzel dersler varki izlediğinizde daha iyi anlayacaksınız.


Son yıllardaki en iyi virüs filmlerinden. Dünya Savaşı Z -  World War Z 2013 tadında . Aksiyon, Gerilim, Gizem. Dozunda bıraktıkları eğlenceli anlar ve adeta kalbinizden vuracak göz yaşlarınızı akıtacak anları ile enfes bir salgın filmi. Hayatta kalmak hiç bu kadar zor olmamıştı. Etkisini uzun süre unutamayacağınıza emin olabilirsiniz.


Muazzam bir seri, Fevkalade. Dünyayı yok eden bir virüs, yapay zeka ile uğrayan mutasyon, yer altında yaşayan zenginler ve daha fazlası  günümüzdeki olayları göz önünde aldığımızda ders niteliğindeki  ve içerindeki gizli mesajları ile sizi hayrete düşürecek  bir yapım. İnsanlığın sonu yeni bir başlangıç mı olacak?  Milla Jovovich'in ünlü olduğu  film serisi olduğunu dip not olarak bırakalım sizlere.


En güzel CORONA virüs örneklerinden. Günümüzü iyi anlamak için  ayrıntıları yakalamalıyız. Hafife alınan virüsün. İnsanlara nasıl korku panik ve durdurulamaz bir şekilde yayılması ile olan ölümler. Tam bir can pazarı. Kore filmi o kadar güzel harmanlamış ki eğlence, korku, gerilimi her şey dozundaydı. Tabii bazı  fedakarlık ve aşk hikayesi ise filmlerde  olan normal şeyler tabi o yapımın daha çok izlenmesi için. Gerçekten şahane bir son bir saati var. Göz yaşlarınıza hakim olacağınızı düşünüyorsanız kesinlikle yanılıyorsunuz.


Dünyanın nasıl çaresiz kaldığını gösteren. En güzel Zombi salgını filmi. Bu zombiler bildiğimiz gibi değil. Dünya neredeyse yok oluş eşiğinde. Brad Pitt'in en iyi filmlerinden. Ve bence  bu konsepteki en iyi filmlerden. İzlemeyenlerin kesinlikle izlemeleri gereken bir yapım. İzleyenler ise tekrar izlemesinde fayda var. İsrailin büyük sırrı ve içerdiği gizemli mesajlar ise görüp analiz edip anlamamız  gerekir.
Detaylı eleştiri yazımı 25 Aralık 2019  yaptım okumak isteyenler linki tıklayıp okuyabilir.Gökhan Akyürek Film Eleştirisi Dünya Savaşı Z | World War Z 2013 (Günün Tavsiye Filmi)


Ölümcül  bulaşıcı bir hastalığın olduğu ve kaosun dünyada kol gezdiği zamanda, neler yapmamız gerektiğini, nasıl önlemler almamızı gerektiğini gösteren. Nasıl zor zamanlar yaşayacağımızı anlatan. Yapmamamız ve yapmamız gerek şeyleri gözler önüne seren oldukça başarılı ve herkesin ders alabileceği ve kendisinin ders niteliği olduğu bu yapımı kaçırmamanız gerekir. Filmin en  güzel noktası ise merak ettiğiniz sorunun cevabını aldığınızda sizde şok etkisi yaratması ve size öyle veda etmesi.  CORONA virüs'ünü anlatan en iyi  yapım. Filmin Sloganı zaten  herşeyi gözler önüne seriyor...''Hiç bir şey korku kadar hızlı yayılmaz.'' Bu film için 21 ocak 2020 de yazmış olduğum detaylı yazımı  bu linke tıklayarak okuyabilirsiniz. Gökhan Akyürek Film Eleştirisi Contagion 2011 (Günün Tavsiye Filmi)


Muazzam bir üçleme. Hiçte gördüldüğü gibi değil.İzlemeyenler adına Spoiler vermemek için konuya  girmiyorum. Fakat Bugünleri görebilmek için  bu filmin komple 3'lemesini bitirmelisiniz o zaman anlayacaksınız ne demek istdiğimi. Filme filmmiş gibi değilde değişik bir gözle sabır ederek bakın bu  seriye o zaman ne demek istediğimi ve bugünü iyi anlayacaksınız.


Günümüzde 5G saldırıları ile virüsün yayıldığını hemen hemen herkez konuşur oldu. Sizlere 2016 yılında  bu bizlere filmlerde gösterildiğine dahada ötesi Stephen King'in Cell kitabında yazdığını desem ne dersiniz. Zaten film  kitapdan uyarlama. John Cusack,  Samuel L. Jackson gibi  yıldız isimleri kadrosuna barından yapımda. Cep telefonlarına gelen sinyaller ile insanların zombilere dönüşüp büyük bir salgın ile yayılarak dünyanın felakete sürüklendiği ve tam bir can pazarına dönen dünya anlatılıyor. Film ahım şahım olmasada anlatmak istediği çok güzel şeyler olduğu aşikar.

DİZİLER!!!


Tek sezonluk oldukça başarılı  bir dizi. Salgından dolayı ölen insanlar ve karantina altındaki şehirde işler kolay değildir. İlerleyen bölümlerde ise  virüs ile ilgili gerçekler sizi şoke edecek.


5 Sezon süren Z Nation salgından dolayı dünyada hayatta kalmaya çalışan insanları konu ediyor. Walking Dead aksine bir çözüm yolu arayan dizi. Walking Dead'in tam tersi durağan bir yapım olmaktan öte aksiyonu ile beğeninizi kazanabilir.


Tüm dünyayı kasıp kavuran bir yapım. toplamda 10 sezon oynamış ve 11. sezonu ile devam ediyor. Normalde 6  bölümlük  mini bir dizi olarak tasarlanmış olmasına rağmen, çok tutulmasından dolayı  devamı gelmiştir. 2. ve 3.sezonun çok ağır ilerlemesine rağmen  ilerleyen sezonlarda temposunu yükseltmiştir. Bütün sezonları izlemeseniz bile  ilk  sezonun 6 bölümünü izlediğinizde bazı şeyleri görebileceksiniz. Özellikle dram konusunda oldukça başarılı. İlk sezonun 6. bölümünde ise sizi şoke edecek detayları öğreneceksiniz. Daryl Dixon (Norman Reedus) karakteri ise gönüllerinizi fetih edecek. Dünyanın bitmeyen bir salgın sonrası nasıl bir yer olacağını işleyen kaliteli bir yapım. İzlerken 2. ve 3. sezonun ağır ilerlemesi sizi yanıltmasın.


Yapacağınız ilk iş toplam 5 sezon olan, bu muazzam diziyi izlemek. TV'lerde atıp tutan şu şu olacak diyenleri bir kenara bırakın. Bu yapımı izlediğiniz de günümüzde olan, gelecekte olabilecek. Salgında yaşananlar ve yaşanabilecekleri ders niteliğinde ve uyarı niteliğinde gözler önüne seriyor.. Dünya'nın nasıl bir yer olacağını anlatan, salgının etkilerini gösteren harika bir dizi. 


1995 yılında vizyona giren. Brad Pitt ve Bruce Willis' in aynı isimle 2015 yılında başlayan 4  sezon süren salgından dünyayı kurtarmaya çalışan yapım. Filmi sevenler dizi versiyonu da seveceği kanaatindeyim.


Netflix'in 22 Ocak 2020 birdenbir çıkardığı 6 bölümlük Salgınlar ile ilgili belgesel. Çok çarpıcı detaylar  var.  Geçmişteki yaşanan  salgınlar hakkında bilgiler ve yapılan mücadeleler. Tıp adına muazzam bir belgesel olmuş.


BONUSLAR!!!

Salgın filmleri olmasa da salgınlardan yada felaketlerden sonra dünyanın ve yaşayışın nasıl olabileceğini gösteren izlemeniz gerek harika bir kaç  yapım önereceğim 


Küresel ısınmayı durdurmak için, dünya çapında yapılan bir deney felaketle sonuçlanmış ve dünya buz çağına girmiştir. Hayatta kalan azınlık  trende yaşamlarını sürdürmeye çalışırlar fakat  insanlar orada  bile statüye ayrılmıştır. Tam bir baş yapıt. Anlatmak istediği kavramları şahane anlatmış. Benim Favori filmlerimdendir.  2020 en iyi oscar olan Parazit filminin yönetmeni Bong Joon Ho enfes bir film daha. Kadrosunda Chris Evans,  Kang-ho Song, Ed Harris, John Hurt, Tilda Swinton, Jamie Bell ve Octavia Spencer  gibi kalbur üstü yıldızlar barındırıyor.


Kitaptan uyarlanan bu yapımda. Kıyamet sonrası dünyada zorlu koşullar ile hayatta kalmaya çalışanların mücadelesi. Sorun şu ki baba ve oğul nereye gittiklerini bilmemektedir. Sizi derinden sarsacak bir ütopya... Viggo Mortensen ise fevkalde bir iş çıkarmış.


2027 itibari ile anlam verilmedik şeyler olmaktadır Dünyada. Hiçbir şekilde insanlar üreyemez ve  2 gruba ayrılmıştır. Savaş, kaos, kargaşa. Özellikle Theo Faron (Clive Owen) yaşadıkları ile filmin ilerlemesi ise oldukça başarılıydı. Final sahnesi ise sizde unutulmayacak bir etki bırakacak.

























Yorumlar