Saklambaç | Ready or Not 2019 (Film Eleştirisi)



Korku filmleri üç gruba  ayrılır. Birinci tür Ruhlar Bölgesi (Insidious), Korku Seansı (The Conjuring), tarzı paranormal ruhlu şeytanlı  filmler, 2. Testere (Saw) kesmeli biçmeli seri katilli filmler. 3. Kötü Ruh (Evil Dead 2013) hem kesmeli hemde ruhlu filmler. İyi bir korku filmi bulmak öyle kolay değildir. Hem sizi saracak içine çekecek, hemde abartılı olmayacak ve gerecek. Acil Arama (The Call 2013) filmini  izleyenler bilir bu tarz saydığım korku kategörisine girmesede içine çektiği gerilim gizem muazzamdı. (İzlemeyenler varsa izlenecekler listesinin ilk sırasına Acil Arama filmini almalı)

 İlişkilerini yapacağı evlilik ile  taçlandıran çiftimizin. Erkek tarafı zengindir ve oyun şirketleri vardır. Biraz huzursuz gibi geçen nikah sonrası bütün aile fertleri  bir odada toplanır. Evin büyük babası konuşmayı yapar. Gelin  bir oyun kartı seçecek ve  çıkan oyunu bütün aile  evin içinden çıkmamak şartı ile oynayacaktır. Grace (Samara Weaving)  bir kart seçer ve seçtiği kart saklambaç kartıdır. Ev halkı 100e kadar saydıktan sonra aramaya başlayacaktır.  İşler bu noktadan sonra Arınma Gecesi (The Purge) filmini andıran  işleyiş ile devam ediyor. Ev halkı silahlanıyor ve gelini sabaha kadar öldürmek için uğraşmaya başlıyor. Ne olduğunu anlamaya çalışan Grace ölümüne bir kaçış başlıyor. Evden çıkmak çok zordur, her yer kilitli  tam bir can pazarı vardır..Gizem, Gerilim ve eğlenceli espirileri iyi harmanlanması filmin artı hanesine yazabiliriz.. Bazı sahnelerde ise ters köşe yapmaya çalışılmış ve bunda kısmen başarılı olunmuş. İnsanların ne denli bir cani olabileceğini ise iyi anlatılmış.Grace (Samara Weaving) oyunculuğu  muazzamdı gerçekten  rolünün hakkını iyi vermiş. ‘’The Hide and Seek’’  şarkısı ise izlerken eğlendirdi bizi. Gerilim ve gizem sevenlerin beğeneceği bir yapım. Bazen ters köşe yapsada tahmin edilebilir bir şekilde ilerken finalinde ise oldukça şaşırtıcı bir şekilde bitmesi ilginçti.

Yazımın bundan sonraki kısmı SPOİLER içerir Filmi izlemeyenler  yazının devamından uzak durmalarını öneririm.

Filmin finaline değinelim. Ya Sonunda herkezin tahmin ettiği gibi karakterimiz bir şekilde kurtulacak yada hepsini öldürüp kurtulacak.. Fakat son zamanlarda karşımıza çıkan bir şey var ve  film bu mesajı net vermiş. Hiç beklenmedik bir final izledik (Madonna’nın İsrail ve İstanbulda yaptığı şeytan ayinini bilmeyen yoktur  bunları nette araştırıp görebiliriniz.) Film şeytana tapınma ve eğer isteklerini yapılmazsa  sonunuz böyle olur  tarzı bir mesaj vermiş. Bunları izlediğinizde net bir şekilde göreceksiniz.. Fena gitmeyen film birden şeytan için  öldürme ayinine döndü. İstedikleri gibi güneş doğana kadar gelini öldüremeyen ev halkı hepsi tek tek patladı ve öldü. Final ilginçti  ve ilgimi bu son çekti çünkü tamamen konseptinin dışında böyle bir olay olması ve son zamanlardaki yaptığım araştırmalar bende bu fikri oluşturdu. Sonuç olarak tekrar belirtmemde fayda var. Gizem, gerilim iyidi ve komediyi zaman zaman eğlenceli olarak iyi harmanlanmış.. Elbette bir Acil Arama yada Arınma Gecesi  değil ama yinede size keyif verecek bir yapım.

Yazar: Gökhan Akyürek

İletişim: https://www.instagram.com/gokhanakyurek19/

Yorumlar